"QB - vaš produžetak"
0

VIDEO / Dosadilo vam je ići na sastanke? Pošaljite robota

Sarajevo-x.com
Ukoliko su vam postali dosadni i zamorni beskrajni poslovni sastanci uskoro ćete vi moći ostati kući, a u ured poslati robota. Pametnog robota koji se lako kreće zahvaljujući točkovima osmislio je Bob Christopher koji tvrdi kako će njegov izum biti od velike koristi svim poslovnim ljudima.

Robot je visok 91 centimetar, no lako se može povisiti i do 1,7 metara. Robot, nazvan QB, koji je težak preko 15 kilograma, osim glavnog kompjutera ima ugrađenih i nekoliko manjih komjutera, a na "glavi" robota je ugrađen LCD monitor putem kojeg se emituje slika snimljena video kamerom.

U jednom oku robota ugrađena je visokokvalitetna kamera, a u drugom kamera manje rezolucije koja je usmjerena ka podu. Također, ugrađena su i tri mikrofona kao i visokokvalitetni zvučnici.

Zahvaljujući kamerama, mikrofonima, kompjuterima i zvučnicima upravljanje robotom je veoma jednostavno. Iako se možda nalazi na nekoj udaljenijoj lokaciji vlasnik može upravljati robotom putem tastature, te izdavati naredbe. Uz to, robot QB se kreće ljudskom brzinom tako da će u ured stići baš u vrijeme kada i sam vlasnik, obično, dolazi.

"QB je vaš produžetak. On uklanja barijere između ljudi i uspješno obavlja vaše poslove", kazao je Mr Christopher za Wierd.com.

Robot će se naći u prodaji već ove jeseni, a koštat će preko 12.000 eura.