Tehnologija
0

Domena .yu bit će ugašena 30. marta

SRNA
U utorak, 30. marta, u podne prestat će funkcionisati domena .yu, podsjetili su danas iz Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Ta domena odlazi s interneta na osnovu odluke Internet korporacije za dodjeljena imena i brojeve (ICANN), rečeno je na konferenciji za štampu RNIDS posvećenoj odlasku domene .yu, kao i pripremama za zvanično uvođenje ćiriličke domene.

RNIDS je pozvao internet registre i operatere, kao i korisnike, da obave sve neophodne provjere, podešavanja i prebacivanja kako bi nastavili da funkcionišu i po odlasku .yu domene sa interneta.

Registracija domena .rs počela je u martu 2008. godine i trebalo je da registar .yu bude trajno ugašen na kraju septembra prošle godine, ali je odlukom ICANN taj rok produžen do 30. marta ove godine.

Procjenjuje se da će 30. marta nestati oko 4.000 domena .yu, ali samo oko 200 njih nema domenu .rs.

Trenutno je registrovano oko 55.600 domena .rs u pet adresnih prostora (.rs, .co.rs, .org.rs, .in.rs i .edu.rs), upravljanje postorom .ac.rs prepušteno je Konferenciji univerziteta, a prostor .gov.rs je namijenjen državnim organima, naveo je RNIDS.

Kada je o izboru ćiriličke domene riječ, predlaganje još traje i do kraja maja, očekuju u radnoj grupi za ćiriličku domenu, glasanje bi trebalo da pokaže koji je najbolji.
Domena treba da bude na srpskom jeziku i na ćiriličkom pismu i da odslikava interese Srbije i svih građana. Treba da ima najmanje dva slova od kojih bar jedno koje nije slično nekom latiničkom.

Proces prijavljivanja država za registrovanje internacionalizovanih domena najvišeg nivoa (IDN cc TLD) počeo je u novembru 2009. godine, podsjeća RNIDS.

ICANN je do sada primio 16 zahtjeva za internet domenom ispisan slovima lokalnog jezika i pisma od kojih su četiri (Egipta, Rusije, UAE i Saudijske Arabije) već prošla fazu provjere tehničkih i lingvističkih zahtjeva.