Navikavajmo se
0

Dolazi vrijeme knjiga koje nećemo moći dodirnuti

Sarajevo-x.com
"Jadikovka za policama s knjigama" naslov je komentara kolumniste lista "The Globe and Mail" koji piše kako strahuje da će knjige doživjeti sudbinu CD-ova, odnosno da će postati nevidljive, kada ih prebacimo na svoje kompjutere ili njima budemo pristupali putem e-readera.

"Ljudi koji dođu u moji novu dnevnu sobu kažu: Hm, mogao bi imati više mjesta kad bi sklonio te police s knjigama", piše Russel Smith dodajući kako danas te police izgledaju kao da imaju samo estetsku ulogu, poput neobično gustih šara na tapetama.

Knjige nam više neće trebati za konsultacije. Vjerovatno ćemo biti u stanju pronaći kompletan tekst na Internetu u samo sat vremena.

Isto se dogodilo i CD-ovima. Ako imate vremena da ih sve iskopirate, onda ih možete baciti i nastaviti s online kupovinom muzike do kraja svog života.

U budućnosti ćemo živjeti u sve manjim kućama sa sve većim TV ekranima, tako da imamo sav prostor svijeta na zidu. A knjige? Sve će biti nevidljive, kao i muzika. Suma našeg literarnog iskustva bit će pretovrena u listu imena dokumenata u sivoj plastičnoj mašini u aktovki.

Zauvijek ćemo izgubiti zadovoljstvo čitanja prašnjavih knjiga u kišno poslijepodne u drvenoj kolibici ili postavljanja pitanja prijateljima: Je li vam se svidjelo ovo? prstom pokazujući na, recimo, autobiografiju Patricka Swayzea.

Sigurno će, piše Smith, kreatori e-knjiga smisliti način i da sa ovim izađu na kraj. Naprimjer, ako si ljubitelj "Twilighta", tvoj reader će "osjetiti" blizinu još jednog takvog romana na nečijem čitaču elektronskih knjiga, pa će tvoj zasvijetliti. Ipak, to neće biti isto.