Više od 100 učesnika
91

Djeca iz BiH učestvovala na drugom Kids Hack Day događaju u Travniku

E. M.
U prostorijama Katoličkog školskog centra ”Petar Barbarić” Travnik održan je 2. Kids Hack Day u Travniku.

U organizaciji spomenute obrazovne institucije i škole programiranja ”Mali programer” od jutros, pa sve do predvečernjih sati stotinu djece iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Velike Kladuše i drugih bh. gradova zajedno je rješavalo postavljene ciljeve, a sa ciljem kreacije funkcionalne tehnološke cjeline.

Kroz ove izazove, na projektoru su sve vrijeme bili povezani sa vršnjacima iz Stockholma, Philadelphije, Mumbaija i Johannesburga. Važno je istaknuti da su prilikom izrade zadataka organizatori formirali 24 ekipe, a kako u grupama od četvero djece ne bi bilo onih koji su iz istih sredina, dobila se slika koja može i treba poslužiti za primjer kompletnoj BiH, ali i regionu kao cjelini.

Naime, u mnogim grupama tako su zajedno radili djeca iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Travnika. Upravo ta djeca pokazala su da ne zaostaju za vršnjacima iz Švedske, SAD-a, Indije i Južne Afrike.

Kako je Abdulah Fajkić, osnivač škole Mali programer i naglasio u svom obraćanju, velika zasluga ide i volonterima – polaznicima Malog programera i učenicima KŠC-a. Prisutnima se obratio i direktor osnovne škole u Katoličkom školskom centru ”Petar Barbarić” Travnik, Anto Rajić, koji je izrazio ponos što se upravo u ovoj obrazovnoj instituciji dešava globalni event kakav je KHD.

Ministar obrazovanja SBK, Bojan Domić, naglasio je važnost usmjeravanja djece od najranijih godina, a posebno u smjeru svijeta IT-a, koji je već nekoliko godina u nezaustavljivom zamahu. Načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović, naglasio je da su omasovljavanje i promocija učeničkih sposobnosti na polju informacijskih tehnologija od izuzetne važnosti za lokalnu zajednicu, ali i državu u cjelosti.

Također, prisutnoj djeci obratile su se i predstavnice prijatelja i sponzora KHD, i to odgovorne osobe u Kliki, Boa Beltsu i Klikeru iz Banja Luke.

Nakon svečanog otvorenja, mališani su nastavili sa uspješnim rješenjima uz konstantnu komunikaciju sa kolegama sa tri kontinenta pored evropskog, a vrijednosti koje su danas promovisane vrijedne su svake hvale.