Web-stranica uskoro u funkciji
0

Dizajnirajte vlastite 3D objekte od čokolade

Sarajevo-x.com
Čokoladni predmeti su postali stvarnost nakon što su naučnici izumili tehnologiju koja omogućava ljudima da dizajniraju 3D objekte, koje je moguće napraviti od čokolade.

Naučnici se nadaju da će poslovanje putem internet-stranice doživjeti uspjeh, te da će kupci sami dizajnirati 3D objekte, koji će nakon toga biti napravljeni od čokolade i dostavljeni na adresu njihovog kreatora. Projekat je započet na Univerzitetu Exeter u saradnji sa Univerzitetom Brunel i softverskom kompanijom Delcam, piše Daily Mail.

Korištenje nove digitalne tehnologije printer omogućava ljudima da kreiraju svoje dizajne na kompjuteru i reproduciraju ih u trodimenzionalnoj formi i to od čokolade.

3D štampanje je tehnologija pomoću koje se trodimenzionalni objekti kreiraju praveći sukcesivne slojeve materijala. Tehnologija je već korištena u industriji kako bi se proizveli plastični i metalni proizvodi, ali je ovo prvi put da se ova tehnologija kombinuje sa čokoladom.

Tokom naučnog istraživanja su se pojavili mnogi izazovi. Čokolada nije materijal s kojim je moguće lako raditi jer zahtijeva precizan ciklus zagrijavanja i hlađenja. Ove varijable moraju biti precizne kako bi 3D printanje bilo uspješno. Naučnici su prevazišli ove poteškoće razvojem novih sistema za kontrolu temperature i zagrijavanja.

"Ono što ovu tehnologiju čini posebnom je to što će korisnici biti u mogućnosti da naprave svoje proizvode. Moći će dizajnirati sve, od omiljene igračke svog djetate, pa do lica njegovog najboljeg prijatelja. Mogućnosti su neograničene. U ovom procesu nema otpada jer je sve jestivo", rekao je vođa istraživanja dr. Liang Hao.

"Ova tehnologija je dobar primjer kako se kreativna istraživanja mogu primijeniti za stvaranje novih proizvoda i ideja. Kombinovanjem razvoja u inženjeringu i komercijalnog potencijala digitalne ekonomije možemo dobiti uvid u budućnost novih tržišta, otvaranje novih poslova i slično", izjavio je profesor Dave Delpy.