Sa zračnim jastucima
4

Disneyjeva jakna simulira fizička iskustva poput zagrljaja i udaraca

Klix.ba
Disney Research, MIT Media Lab i Carnegie Mellon University su predstavili novu konceptualnu jaknu koja simulira fizička iskustva ljudima koji je nose.

Jakna je povezana sa zračnim jastucima koje kontroliše kompjuter i po potrebi ih napuše i ispuše. Disney želi da se jakna koristi u kombinaciji s VR headsetovima kako bi se doživjela dublja iskustvam jer jakna može simulirati zagrljaje, udarce, rad srca atletičara, kretanje zmije po tijelu i slično. Zračni jastuci posjeduju senzore koji mogu usmjeriti silu i vibracije na određene dijelove tijela.

Jakna je teška 2,2 kg te posjeduje sistem ventila koji može napuhati i ispuhati 26 zračnih jastuka. Rukavi su prilagodljivi, a ostatak jakne je u suštini prsluk za spašavanje u čijoj je unutrašnosti pjena zamijenjena zračnim jastucima, koji se nalaze naprijed, nazad, na bočnim stranam i u rukavima.

Brzina, sila, trajanje napuhavanja i ispuhavanja se kontrolišu putem kompjutera, odnosno softvera. Jakna simulira različite efekte, otkucaje srca atletičara, slabiju ili jaču kišu, pogodak grudvom snijega u prsa, dodir ruke po ramenu, curenje tečnosti niz leđa, kretanje insekta po ruci, kao i vibracije pri vožnji motociklom.

Istraživači su kreirali tri VR aplikacije tokom testiranja jakne, a one uključuju igru gađanja grudvama snijega, kretanje zmije i simulaciju rasta mišića, odnosno pretvaranje u Hulka.