Tehnologija
14

Direktorica YouTubea osnivačima Googlea iznajmljivala garažu 1998. godine

Klix.ba
Izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki
Izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki
Suosnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin pokrenuli su jednu od danas najvećih svjetskih kompanija u iznajmljenoj garaži, koju su mjesečno plaćali 1.700 dolara.

Izvršna direktorica YouTubea Susan Wojcicki prisjeća se 1998. godine kada je osnivačima Googlea, u svom domu u Menlo Parku iznajmila garažu za 1.700 dolara mjesečno, piše BusinessInsider.

U to vrijeme Page i Brin bili su doktoranti na univerzitetu Stanford.

"Iako je iznajmljivanje danas mnogo skuplje i tada je to bila značajna suma novca", prisjetila se Wojcicki obraćajući se na godišnjoj konferenciji Dreamforce.

Wojcicki više ne živi u kući u kojoj je Pageu i Brinu iznajmljivala garažu, ali ta odluka joj je promijenila život. Ona je poslije zaposlena u Googleu, a vremenom je postala viši potpredsjednica za oglašivanje i trgovinu gdje nadgleda neke od najvećih poslovnih subjekata AdSense i AdWords.

Jedna od zanimljivosti vezanih za Wojcicki je da je ona bila prva trudnica zaposlena u Googleu.

Trudnoća ju je ponukala da izvrši određena istraživanja u vezi porodiljskog odsustva, te je tako našla neke zapanjujuće podatke o plaćenom porodiljskom odsustvu u SAD-a.

"Bila sam veoma iznenađena kada sam otkrila da većina žena nema plaćeno porodiljsko odsustvo u SAD-u. U privatnom sektoru samo je 12 posto žena plaćeno porodiljsko odsustvo a 25 posto žena se vrati na posao nakon samo 10 dana odsustva", istakla je Wojcicki.

Kasnije je sve veći broj žena u Googleu odlazio na plaćeno porodiljsko odusustvo što se pokazalo kao veoma pozitvna stvar jer su dobijali lojalnijeg radnika.

Danas Google nudi 18 sedmica plaćenog porodiljskog odsustva za majke i 12 sedmica za očeve.

"Nažalost većina kompanija još uvijek ne shvata da je plaćeno porodiljsko odsustvo dobro za posao i kompaniju", zaključila je Wojcicki.