Tehnologija
0

Direktor Applea: Svijet je izgubio nevjerovatno ljudsko biće

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Suosnivač Applea Steve Jobs, vizionarski genij koji je promijenio svijet i jedan od velikih američkih pronalazača umro je u srijedu u 56. godini od raka. Apple je izgubio vizionara i genijalnog stvaraoca, a svijet je izgubio jedno nevjerovatno ljudsko biće, kazao je sadašnji direktor kompanije Tim Cook u elektronskoj pošti upućenoj zaposlenicima kompanije.

Predsjednika SAD-a Baracka Obame istakao je da je Steve bio jedan od najvećih američkih pronalazača, "dovoljno hrabar da misli drugačije, dovoljno smion da vjeruje kako može promijeniti svijet i dovoljno talentiran da to učini".

"Amerika je izgubila genija kojeg će se sjećati kao i Edisona i Einsteina i čije će ideje oblikovati svijet kroz više generacija", kazao je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg komentirajući smrt čovjeka koji je simbol uspjeha kompanije koji su promijenili način života miliona ljudi u svijetu.

"Svako od nas je okružen u svakodnevnom životu proizvodima čiji je on stvaralački genij. Nije pretjerano reći da je promijenio svijet", kazala je australska premijerka Julia Gillard.

Rođen u San Francisku 24. februara 1955. godine, Steve Jobs je posljednjih godina imao velike zdravstvene probleme. Obolio je 2004. godine od rijetkog oblika raka pankreasa, a 2009. godine mu je urađena transplantacija jetre.

Na bolovanju od januara, povukao se s dužnosti generalnog direktora 24. augusta i upravljanje prepustio drugom čovjeku Apple-a Timu Cooku.