{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Desertec pokreće eksploataciju solarne energije u Sahari

S
27.5.2011. u 09:19
0
3
Desertec pokreće eksploataciju solarne energije u Sahari
0
Desertec pokreće eksploataciju solarne energije u Sahari
Pogoni za eksploataciju solarne energije u Sahari, i to u velikom broju, trebalo bi u budućnosti da obezbijede veliku količinu električne energije za Evropu - to je vizija projekta koji se zove Desertec.
"Koncept Desertec spaja najbolje svjetske lokacije za korišćenje sunčeve energije, a to su pustinje, i najbolju svjetsku tehnologiju najrazvijenijih zemalja svijeta", kaže Gerhard Knies, suosnivač Fondacije Desertec i tvorac ideje o proizvodnji struje u pustinji za udaljene potrošače.

"Razvijene i pustinjske zemlje mogu da sarađuju na više nivoa u proizvodnji čiste energije i da proizvedu stotinu puta više struje nego što čovječanstvu treba", kaže Knies.

Sunce u Sahari sija mnogo jače nego u Evropi i zato su solarne elektrane u sjevernoj Africi znatno efikasnije od onih u centralnoj Evropi.

Nije riječ samo o solarnim ćelijama, već i o solarno-termičkim elektranama koje, uz pomoć velikih ogledala, zagrijavaju vodu i pretvaraju je u paru koja zatim pokreće turbine za proizvodnju struje.

"To je prednost koja omogućava da se solarna energija, prikupljena tokom dana, sačuva i tokom noći. Dakle, solarna energija može da se isporučuje bilo kada", objašnjava Knies.

Od pustinjske struje neće profitirati samo Evropa koja ulaže, već i sjeverna Afrika odnosno Maroko, Egipat i Tunis, gdje bi trebalo da se otvore nova radna mjesta - nada se ovaj solarni pionir.

"Imamo tehnologiju, ali ne i mogućnosti. Oni imaju mogućnosti, ali ne i tehnologiju. Ako uspijemo da dvije države okupimo oko zajedničkog projekta, dobit ćemo i energiju i razvoj sjeverne Afrike i zaštitu klime", ističe Knies.

Postoji, međutim, strah kod potencijalnih sjevernoafričkih partnera da Evropa u stvarnosti nije zainteresovana za ravnopravno partnerstvo, već samo za struju, i to što je moguće jeftiniju.

"Historija nas uči da Evropa dobija ono što želi bez obzira na ta da li to ljudi hoće ili ne", kaže Abdelaziz Bennouna, bivši generalni sekretar marokanskog Centra za istraživanje i tehnologiju i dodaje:

"Pitanje je da li Evropa ide u pravcu partnerstva i saradnje? To bi moglo da dovede do sinergije o kojoj sanjamo. Nadam se da će to biti i prihvaćeno. Mi moramo tako, nemamo drugog izbora".

U Desertecu sumnjaju i u Evropu. Neki sugerišu da bi sa projektom trebalo sačekati dok se politička situacija na nemirnom sjeveru Afrike ne smiri. Ali Gerhard Knies je drugačijeg mišljenja.

"Sa političkim promjenama u sjevernoafričkim zemljama mogao bi da se napravi veliki korak naprijed. Prethodne vlade bile su, prije svega, zainteresovane da osiguraju svoj položaj i zadrže moć, a nove moraju da se pobrinu za to da ljudima obezbijede razumne životne uslove, i to otvaranjem novih radnih mjesta", objašnjava on.

Još se ne zna ko će i koliko morati da izdvoji za pustinjske elektrane. Prvi korak najavljuje EU - 30 miliona eura investicija za pilot-projekte, za sada, u Egiptu i Maroku - navodi "Deutsche Welle".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: