Prodaja u februaru
6

Dell Chromebook 5190 ima USB-C port i podržava olovku

Klix.ba
Kompanija Dell uvodi u ponudu novu Chromebook liniju uređaja, a to je serija 5000, koja donosi mnoštvo novih mogućnosti za laptope s operativnim sistemom Chrome OS, koji su fokusirani na edukaciju.

Prvi uređaj iz serije bit će Chromebook 5190, 11-inčni model dostupan u formi standardnog laptopa ili u formi 2 u 1. Novost za ovaj model, odnosno u slučaju Dell Chromebooka, svakako je USB-C port, kao i podrška korištenja olovke te opciona kamera koja omogućava pravljanje fotografija čak i kada je uređaj preklopljen u formu tableta.

Što se ostalog tiče, specifikacije su tek nešto bolje od onih koje ima postojeći Chromebook uređaji iz serije 3000. Model 5190 posjeduje bateriju koja traje do 10 sati, aopciono je moguće dobiti četverojezgreni umjesto dvojezgrenog Intel Celeron procesora.

Chromebook je namijenjen korištenju u učionicama te je prilično otporan, a Dell tvrdi da može "preživjeti" padove sa 1,2 metra.

Prodaja novog Dellovog modela će početi u februaru po cijeni od 289 dolara za osnovni model. To je za 70 dolara više u odnosu na osnovni model serije 3000. Verzija modela 5190 s najboljom konfiguracijom bi mogla koštati oko 400 dolara.