Letjelica za budućnost
39

Defiant X je brutalno moćan vojni helikopter koji bi mogao zamijeniti američki Black Hawk

D. B.
Američka vojska bi mogla dobiti helikopter koji može transportovati vojnike do najžešćih ratnih zona na svijetu i to dvostruko brže u odnosu na helikopter Black Hawk.

Radi se o brutalno moćnom jurišnom helikopteru Defiant X velikog dometa, najnaprednijoj letjelici ove vrste opremljenoj sistemom naoružanja, koja je proizvod kompanija Sikorsky i Boeing.

Defiant X je jedan od kandidata za ugovor američke vojske pod nazivom Future Long Range Air Assault (FLRAA), a dizajniran je da zadovolji sve aktuelne i buduće zahtjeve američke vojske za zračne misije. Ovaj vrhunski helikopter bi mogao promijeniti način na koji će se američka vojska nositi s neprijateljima u narednih 20 godina i više.

Defiant X je zapravo poboljšana verzija Lockheed Martinovog SB-1 Defiant helikoptera, a nosi isto "prezime" kao i manji brat Raider X.

Novi helikopter bi mogao biti nasljednik Black Hawka koji američka vojska koristi od 1979. godine.

Sikorsky UH-60 Black Hawk može letjeti brzinom od 277 km/h, a postoji mnogo verzija ove legendarne ratne mašine koja je služila na brojnim ratištima uključujući Zaljevski rat, Afganistan i Irak.

Dosad je proizvedeno više od 4.000 Black Hawk helikoptera, a koriste ga i vojske drugih zemalja uključujući Izrael, Švedsku i Australiju. Mnogi vojni veterani vjeruju da je Black Hawk najbolji helikopter koji je ikada napravljen te da neće biti lagan zadatak dostojno ga zamijeniti.

Američka vojska sada želi letjelicu s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem (VTOL), koja može dostići brzinu od 426 km/h ili veću. Očekuje se da će Black Hawk ostati u službi još neko vrijeme, ali za misije od 2030. godine američka vojska treba bolji, brži i napredniji helikopter.

SB-1 Defiant je dostigao brzinu od 463 km/h u letu obavljenom u oktobru prošle godine, a očekuje se da će dostići brzinu veću od 463 km/h u narednim testiranjima. Helikopter koristi Sikorsky X2 tehnologiju te dva seta koaksijalnih propelera koji stabilizuju letjelcu. Repni dio je slobodan za druge namjene. Helikopter ima i još jedan propeler kao drugi izvor potiska.

Defiant X će moći transportovati do 12 vojnika ili teret težine 1.670 kg u unutrašnjosti, a izvana još 2.400 kg. Imat će wire-by-wire kontrolu leta s integrisanim autonomnim mogućnostima. Također, imat će funkciju smanjenja termalnog obrisa, što će ga zaštititi od neprijateljskih infracrvenih senzora.