Priznanje Googlea
5

"Dark mode" produžuje trajanje baterije na pametnim telefonima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Opcija "Dark mode" ili u prijevodu "Tamni režim" produžuje trajanje baterije na pametnim telefonima, piše Business Insider.

Google je u četvrtak, tokom prezentacije na Android Dev Summitu, otkrio prednosti baterije na telefonima, odnosno operativnim sistemima i aplikacijama, na kojima je uključena opcija "Dark mode".

"Tamni režim" je opcija koja mijenja boju operativnog sistema ili aplikacije u crnu, što je navodno povezano sa dužim trajanjem baterije na uređajima, posebno na mobilnim uređajima.

Google je pokazao kako "Dark mode" može trošiti 43 posto manje energije prilikom korištenja aplikacije YouTube, za razliku od "normalnog načina" korištenja.

Predstavnici kompanije su priznali da su napravili grešku u podsticanju programera aplikacija da koriste bijelu boju za svoje aplikacije, uključujući i Googleove sopstvene aplikacije.

Efekti tamnih režima štednje baterije takođe su očigledniji na OLED displejima, koji su sastavni dio većine vrhunskih pametnih telefona koji se koriste u posljednje vrijeme.