Dvojna kamera
1

Da li će funkcija "bothie" nove Nokie 8 privući potrošače?

Klix.ba
Kompanija HMD je predstavila novi model Nokia 8 čija je najvažnija karakteristika dvojna kamera koja istovremeno slika prednju i zadnju stranu čime nastaje fotografija koju je kompanija nazvala "bothie".

Ovim modelom kompanija pokušava ići u korak s erom pametnih telefona u kojoj dominiraju Samsung, Apple i kineski Huawei.

Nokia 8 označava vrhunac napora da se finski brend vrati na mainstream tržište mobilnih telefona, nakon što je prije šest mjeseci ponovo počeo proizvoditi klasični Nokia 3310 model.

Dizajniran da se takmiči s modelima iPhone 7, Samsung Galaxy S8, Nokia 8 ima polirano aluminijsko kućište, koristi operativni sistem Android, a na stražnjem dijelu su dvije kamere od 13 megapiksela s Carl Zeiss optikom. Također, tu je 5,3-inčni ekran rezolucije 2560x1440 piksela, Qualcommov Snapdragon 835 procesor, 4 ili 6 GB RAM-a, 64 GB interne memorije, a u ponudi će biti i dual-SIM model.

Kompanija naglašava glavnu karakteristiku ovog mobitela, "bothie", kao sljedeću evolucionu fazu selfieja.

"Znamo da korisnici stvaraju i dijele sadržaje uživo više nego ikad ranije, milioni fotografija i video zapisa dijele se svakoe minute na društvenim mrežama. Ljudi su inspirisani sadržajima koje gledaju i traže načine stvaranja vlastitog", rekao je Juho Sarvikas, direktor proizvodnje ove kompanije.

Nokia 8 ima neke inovativne funkcije, ali ostaje da se vidi da li je to dovoljno da privuče potrošače.