Sam se kreće
6

Čovjekoliki robot koji može nositi 40 kilograma u rukama pušten u prodaju

Dž. L.
Američki start-up Agility Robotics izvijestio je kako je njegov čovjekoliki robot naziva Digit sada zvanično pušten u prodaju, a prva dva primjerka kupio je proizvođač automobila Ford.

Digit je otprilike veličine manjeg odraslog čovjeka. Sposoban je da se autonomno kreće u svom okruženju uz pomoć LIDAR-a i drugih senzora, a u rukama može nositi kutije težine do 40 kilograma, piše Verge.

Agility Robotics kaže da se ovaj robot može koristiti u razne svrhe, uključujući logistiku, skladištenje ili industrijsku inspekciju. Međutim, kompanije će morati sam saznati koliko dobro Digit može upravljati tim poslovima. Iako su se mobilni, višenamjenski roboti posljednjih godina dramatično poboljšali zahvaljujući napretku u baterijskoj i navigacijskoj tehnologiji, oni tek treba da se dokažu.

Digit može obavljati neke operacije autonomno, ali nije u stanju da se prilagodi novim sredinama tako lako. U videu na YouTube-u možete vidjeti kako Digit uzima i nosi kutiju.

Foto: Agility Robotics
Foto: Agility Robotics

"Ovaj robot ima potencijala da bude od koristi u širokom spektru industrije i trgovine. Na primjer, odličan je za premještanje stvari u skladištu i kancelariji. Također može raditi u tvornici ili na gradilištu", kaže Damian Shelton, direktor Agility Robotics.

Ipak, mnogi su izrazili zabrinutot da bi se Digit mogao koristiti kao oružje. Stoga Shelton ističe kako neće dozvoliti da se robot naoružava nikakvim smrtonosnim ili nesmrtonosnim oružjem. Međutim, robot je sposoban za nošenje oružja koje nije za ljudsku upotrebu i koje se može koristiti, na primjer, za uništavanje improviziranih eksplozivnih uređaja.

Digit se za sada proizvodi u veoma malim količinama Pored šest primjeraka, Agility Robotics planira proizvodnju još 20 do 30 robota u 2020. godini. Cijena robota nije poznata, piše Verge.