Potpuno održivi materijal
8

Continental će od 2050. godine u proizvodnji koristiti gumu, plastiku i poljoprivredni otpad

D. B.
Kompanija Continental poznata po proizvodnji guma razvija plan prema kojem će u procesu proizvodnje koristiti potpuno održive i reciklirane materijale od 2050. godine.

Jednostavno mljevenje starih guma za potrebe izrade novih u novom procesu neće biti dovoljno, nego će se koristiti plastične flaše, maslačak i ljuske riže.

Prirodna guma se dobija od specifičnih stabala u formi lateksa, a to će nastaviti biti ključni sastojak za proizvodnju guma. Međutim, bit će dopunjen drugim biljnim resursima kao što je maslačak, koji je također izvor gume. Silika se također koristi u proizvodnji guma i igra ulogu u različitim aspektima performansi, od prijanjanja do otpora kotljanja. Često dobijena iz kvarcnog pijeska, ulja na biljnoj bazi mogu biti dodatak silicij-dioksidu.

Ljuske riže koje ostaju u proizvodnji riže dobar su izvor silicij dioksida, a iz Continentala kažu da su ljuske energetski efikasnije rješenje za proizvodnju.

Što se tiče plastičnih flaša, Continental ih može koristiti za izradu poliesterske pređe. Ovisno o njihovoj veličini, između 9 i 15 flaša se može reciklirati za potrebe proizvodnje jedne gume. Kao i u slučaju ljuski riže, Continental tvrdi da je korištenje flaša energetski učinkovitija alternativa za dobijanje poliestera potrebnog za proizvodnju. Ovaj proces se već koristi u proizvodnji nekih Continentalovih guma. Također, tu je i proces recikliranja starih guma, odnosno odvajanja gume, čelika i korda.

U teoriji, rezultat ovih napora će biti gume proizvedene od 100 posto recikliranih ili održivih materijala. Takvi materijali već čine između 15 i 20 posto modernih guma.