|

"Čitač misli": Amerikanci prave uređaj za direktnu komunikaciju mozga i računara

"Čitač misli": Amerikanci prave uređaj za direktnu komunikaciju mozga i računara
3
Klix.ba
23.1.2016. u 18:00
31
komentara
3

dijeljenja
"Čitač misli": Amerikanci prave uređaj za direktnu komunikaciju mozga i računara Foto: DARPA
Naučnici američke vojske rade na razvoju implantata za ljudski mozak, koji bi računarima omogućio direktnu komunikaciju sa ovim organom.
Cilj implantata jeste upravljanje računarima uz pomoć misli, te učitavanje podataka sa mozga direktno u kompjutersku memoriju.

Kako su izjavili iz američke Agencije za razvoj napredne odbrambene tehnologije (DARPA), sadašnji način komunikacije između čovjeka i računara je prespor, a uz pomoć implantata razmjena podataka bi bila mnogo brža.

"Zamislite samo šta bi nam ova tehnologija mogla omogućiti. Naprimjer, vojnici na terenu ne bi morali ručno unositi koordinate za vazdušnu pomoć", objasnio je glavni inžinjer na ovom DARPA-inom projektu, Phillip Alvelda.

Osim vojne primjene, Alveda ističe kako bi ova tehnologija jednog dana možda mogla vratiti vid slijepim osoba, tako što bi videomaterijal koji snime kamere bio direktno prenošen u mozak.

Još uvijek nije otkriveno po kojem principu bi funkcionisao ovaj uređaj, ali iz DARPA-e javljaju kako će detalji biti izneseni sredinom februara.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...