Operacija teče po planu
0

Chandrayaan-1 ušao u mjesečev prostor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prva indijska letjelica na mjesec, Chandrayaan-1, ušla je u mjesečev prostor u utorak rano ujutro i nastavlja put prema ulasku u mjesečevu orbitu, objavila je Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO).

"Operacija postavljanja Chandrayaana u mjesečev prostor dobro je prošla. Složeni manevar izveden je oko 5 sati ujutro (po indijskom vremenu) kako bi se bespilotna letjelica postavila 380.000 kilometara od zemlje i 1.000 kilometara od mjeseca", rekao je S. Satish, direktor ISRO-a.

Letjelica bi trebala ući u mjesečevu orbitu idućim manevrom u subotu, kada bude 100 kilometara udaljena od mjesečeve površine, rekao je Satish.

Ulazak Chandrayaana u mjesečevu orbitu izvest će se složenim manevrima iz svemirskog kontrolnog centra ISRO, smještenog blizu grada Bangalore na jugu Indije.

Direktor je potvrdio da se sve funkcije dobro odvijaju i letjelica šalje signale u centar i prima ih iz njega, javlja novinska agencija IANS.

Chandrayaan nosi 11 naučnih instrumenta, od kojih je šest proizvedeno u drugim državama: dva u Sjedinjenim Državama, tri u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) i jedan u Bugarskoj. Pet preostalih razvio je ISRO.

Letjelica je lansirana 22. oktobra.