|

Chandrayaan-1 ušao u mjesečev prostor

Chandrayaan-1 ušao u mjesečev prostor
0
F
FENA
4.11.2008. u 19:01
0
komentara
0

dijeljenja
Chandrayaan-1 ušao u mjesečev prostor Foto: Reuters
Prva indijska letjelica na mjesec, Chandrayaan-1, ušla je u mjesečev prostor u utorak rano ujutro i nastavlja put prema ulasku u mjesečevu orbitu, objavila je Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO).
"Operacija postavljanja Chandrayaana u mjesečev prostor dobro je prošla. Složeni manevar izveden je oko 5 sati ujutro (po indijskom vremenu) kako bi se bespilotna letjelica postavila 380.000 kilometara od zemlje i 1.000 kilometara od mjeseca", rekao je S. Satish, direktor ISRO-a.

Letjelica bi trebala ući u mjesečevu orbitu idućim manevrom u subotu, kada bude 100 kilometara udaljena od mjesečeve površine, rekao je Satish.

Ulazak Chandrayaana u mjesečevu orbitu izvest će se složenim manevrima iz svemirskog kontrolnog centra ISRO, smještenog blizu grada Bangalore na jugu Indije.

Direktor je potvrdio da se sve funkcije dobro odvijaju i letjelica šalje signale u centar i prima ih iz njega, javlja novinska agencija IANS.

Chandrayaan nosi 11 naučnih instrumenta, od kojih je šest proizvedeno u drugim državama: dva u Sjedinjenim Državama, tri u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) i jedan u Bugarskoj. Pet preostalih razvio je ISRO.

Letjelica je lansirana 22. oktobra.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.