U narandžastoj boji
64

Casiov nov G-Shock sat inspirisan NASA-inim svemirskim odijelima

D. B.
Casio je lansirao novi model G-Shock sata u narandžastoj boji, koji je na prvi pogled prepoznatljiv fanovima svemira.

Sat je inspirisan NASA-inim kultnim narandžastim odijelima koje se koriste za polijetanje kako bi ih spasilački timovi mogli lako uočiti ukoliko bi se njihova svemirska letjelica morala spustiti u okean.

Na zvaničnoj internet stranici se navodi da lice G-Shock sata predstavlja crni vizir na kacigama koje astronauti nose uz odijelo, dok plava linija na brojčaniku predstavlja plave detalje odijela.

Narukvicu sata krasi američka zastava, a na stražnjoj strani kućišta je gravura astronauta. Čak je i pakovanje sata dizajnirano na istu temu, uređaj dolazi u limenoj kutiji koja sadrži elemente NASA-inog odijela.

NASA je predstavila narandžasta odijela nakon tragedije Challengera osamdesetih godina prošlog stoljeća, a od tada se pojavilo nekoliko verzija. Najnovija je Orion Crew Survival System, koji je dizajniran s fokusom na udobnost, proizvodi se u više od jedne veličine, a uz to se lakše povezuje s komunikacijskim sistemom.

Ovaj uređaj ne predstavlja iznenađenje jer je G-Shock jedan od brendova satova koje je NASA odobrila za korištenje na ISS-u. Zapravo, ovo je treći brendirani G-Shock model na temu NASA-e, a ranije su na tržište plasirani bijeli te crno-bijeli sat ukrašen NASA-inim logotipom.

Međutim, narandžasti sat je skuplji od prethodnika te košta 170 dolara te će biti dostupan samo u određenom vremenskom periodu.