Tehnologija
6

Čarapa proCover omogućava protetičkim stopalima čulo dodira

Klix.ba
Protetika se brzo razvija, posebno zahvaljujući 3D printerima. Koriste se senzori koji mijenjaju drvo i plastiku, no, ova tehnologija nije svima dostupna. Kako bi se premostila ta razlika, austrijski naučnici su pronašli način da obične protetičke ekstremitete učine "pametnim", a tajna je u novorazvijenoj čarapi.

Čarapa proCover je razvijena na Univerzitetu za primijenjene nauke u Linzu u Austriji.

"Dizajn i konstrukcija proteza koje oponašaju prirodno čulo dodira su veoma interesantni. Međutim, mnoge uzbudljive inovacije većina ljudi ne može priuštiti. Naša vizija je da ponudimo jeftinu tehnologiju koja se može kombinovati s protetičkim ekstremitetima", rekli su naučnici.

Naučnici su razvili čarapu koja nalikuje na sasvim običnu, ali je ona napravljena od slojeva provodljive tkanine koja je osjetljiva na dodir te pokriva cijelo stopalo i skočni zglob. Povezana je s prstenom vibrirajućih motora, a pritisak na određeni dio stopala rezultira vibracijom određenih motora na različitim frekvencijama. Naučnici su testirali verziju koja transmituje ugao pod kojim se protetičko koljeno savija.

Čarapa je fleksibilna i predstavlja jeftin način za detekciju pritiska i položaja, a neinventivni mehanizam povratne informacije znači da operacija nije potrebna.

Prva testiranja prototipa su pokazala da je čarapa veoma korisna te da ima veliki potencijal. Vibrirajući motori bi se mogli zamijeniti onima koji prave pritisak.

Naučnici sada žele smanjiti kompleksnost čarape te razviti i "pametnu" rukavicu za protetičke ruke.