Nije savršena
15

Čak ni Face ID tehnologija nije dovoljna za zaštitu osjetljivih podataka

Klix.ba
Kao što je ranije najavljeno, Appleov iPhone X predstavljen u utorak donio je inovaciju, pa je tehnologija prepoznavanja lica Face ID zamijenila dosadašnju Touch ID tehnologiju skeniranja otiska prsta. No, ni ovo novo rješenje nije potpuno sigurno.

Potpredsjednik Appleovog marketinškog odjela Phil Schiller je rekao da je Face ID revolucija u svijetu tehnologije, koja se koristi za otključavanje smartphonea skeniranjem lica. Međutim, Schiller je priznao da korisnici ne mogu slijepo vjerovati da će Face ID čuvati vaše osjetljive podatke potpuno sigurnim. Štaviše, korištenje samo Face ID tehnologije bi bilo loš potez.

"Savršen sistem ne postoji, čak ni među biometrijskim sistemima. Naprimjer, ako imate zlog blizanca, morate se zaštititi i šifrom", rekao je Schiller.

Biometrija zasad nije sigurna, a to se pokazalo na primjeru Samsunga Galaxy S8, jer se ova tehnologija može prevariti fotografijom. Čak iako Apple tvrdi da je dizajnirao svoj sistem imajući u vidu hakovanje fotografijom, eksperti za sigurnost tvrde da oslanjanje samo na tehnologiju skeniranja lica nije najbolja ideja.

"To je kao da ste za šifru istetovirali na čelu, a onda postali TV voditelj, vlogger ili slično", kazao je ekspert za sigurnost Dan Tentier.

Schiller je dodao da postoji šansa 1:1.000.000 da neko ko liči na određenu osobu može otključati njen smartphone. Poređenja radi, postoji šansa 1:50.000 da će druga osoba otključati vaš smartphone pomoću Touch ID skenera.