Tehnologija
0

Britanski naučnici izumili vještački benzin koji će koštati 22 eurocenta po litru

Sarajevo-x.com
Vještački benzin, koji su proiveli britanski naučnici, koštat će samo 22 eurocenta, a u upotrebi bi mogao biti za tri do pet godina, piše "Daily Mail".

Britanski naučnici usavršavaju vještački benzin baziran na vodiku koji će moći pokretati postojeće automobile i motore, a koji će koštati znatno manje od konvencionalnog benzina.

Vodik će u sastavu benzina potpuno zamjeniti ugljik, tako da neće biti ni emisije štetnih gasova, čime će vještački benzin biti ekološki prihvatljiv i mnogo jeftiniji.

Prvi testovi na cesti će biit obavljeni tokom sljedeće godine, a novi benzin bi se mogao naći u prodaji za tri do pet godina.

"Vodik je savršen za gorivo. Posjeduje tri puta više energije od benzina, a kada sagorijeva, proizvodi samo vodu. Naši novi materijali za skladištenje vodika nam nude mogućnost da novi benzin pokreće automobile, avione i slično", rekao je vodeći naučnik ovog projekta, profesor Stephen Bennington.

Čak i sa svim porezima, litar vještačkog benzina neće koštati više od 70 eurocenti. Energija vodika se može iskoristiti sagorijevanjem ovog gasa ili njegovim kombinovanjem sa kisikom u gorivim ćelijama, kako bi se proizvela električna energija. Metode skladištenja vodika su za sada nesigurne i skupe.

Kako bi se ovaj problem zaobišao, naučnici iz laboratorije Rutherford Appleton u blizini Oxforda, sa Univerzitetskog koledža London i Univerziteta Oxford, pronašli su efikasan način skladištenja vodika. To su zapravo male kuglice u vidu perli koje se mogu sipati na pumpama poput konvencionalnog benzina.

"Razvili smo male kuglice koje se mogu koristiti za benzinske motore i zamijeniti tečni benzin, pri čemu modifikacije tog motora nisu potrebne. Kuglice su također bazirane na vodiku, tako da prilikom sagorijevanja ne proizvode štetne gasove", rekao je Stephen Volker iz kompanije "Cellar Energy" koja razvija ovu tehnologiju.

No, iako je vodik sada jeftin kao i vještački benzin, to ne mora da znači da vlade zemalja u budućnosti neće željeti svoj dio kolača i povećati poreze.