Početna faza istraživanja
82

Britanski inžinjeri napravili gorivo od vode i zraka

Klix.ba
Jedna mala britanska kompanija je razvila način na koji se može od vode i zraka stvarati gorivo. Oni se nadaju da će ova tehnologija jednog dana u velikoj mjeri doprinijeti proizvodnji ekoloških goriva.

Inžinjeri kompanije Air Fuel Synthesis (AFS), iz sjeverne Engleske, su tokom tri mjeseca uspjeli proizvesti pet litara ovog goriva. Tehnika uključuje vađenje ugljen dioksida iz zraka i vodika iz vode te njihovo kombinovanje u reaktoru sa katalizatorom, kako bi se dobio metanol. Metanol se nakon toga konvertuje u gorivo.

Naučnici koji stoje iza projekta kažu da je korištenjem obnovljive energije za pokretanje procesa moguće kreirati karbonski neutralno gorivo koje se može koristiti na identičan način kao i standardno gorivo.

"Ovo gorivo je mnogo čišće jer je sintetičko. U njemu se nalazi samo ono što je potrebno za njegovo funcionisanje. U njemu nema zagađivača", rekao je Peter Harrison, izvršni direktor AFS-a.

Dosadašnje istraživanje je dio dvogodišnjeg projekta, koji je do sada koštao oko jedan milion funti. Međutim, ovo gorivo se neće uskoro naći na benzinskim pumpama, prenosi Reuters. "Ne možemo ga praviti po pristupačnim cijenama. Ipak, nadamo se da ćemo jednog dana i to postići", dodao je Harrison.

AFS se za sada nada da će izgraditi komercijalno postrojenje koje će dnevno proizvoditi oko 1.200 litara ovog goriva.