Tehnologija
8

Britanska vojska pravi futurističko lasersko oružje kao iz filmova

Klix.ba
Britanska vojska pravi lasersko oružje visoke tehnologije koje će moći srušiti neprijateljske rakete.

Futurističko oružje koštat će 35 miliona eura i dio je programa koji će predstaviti novu tehnologiju za vojsku u budućnosti. Eksperti ističu da je riječ o tehnologiju sličnoj onoj koju smo gledali samo u filmovima do sada.

Prototip oružja MBDA bit će napravljen do 2019. godine. Trenutno se radi na razvijanju sistema koji će se koristiti za praćenje meta u različitim vremenskim uvjetima iznad kopna i mora. Ministarstvo odbrane Velike Britanije izjavilo je kako će staro oružje biti zamijenjeno novim te da će im dobro služiti za zaštitu brodova od raketnih napada, kao i za zaštitu vojnika od minobacača.

Britanija će izdvojiti 932 miliona eura za odbranu i novo oružje visoke tehnologije. Na ovaj način, istakli su, pomogli bi malim i srednjim preduzećima da se razviju.

"Moramo biti sposobni da odgovorima izazovima budućnosti. Moramo se prilagoditi tehnološkim promjenama", rekao je sekretar odbrane ove zemlje Michael Fallon.

Vojske svijeta povećale su svoje interesovanje za lasersku tehnologiju kao novo oružje. Američka mornarica nedavno je predstavila svoje lasersko oružje koje koristi za obaranje dronova i onesposobljavanje brodova.

Kineski naučnici također su kreirali lasersko oružje za obaranje dronova.