Tehnologija
19

Velika Britanija ponosno predstavila najmoćniji borbeni avion F-35 na svom nebu

Klix.ba
Vojska Velike Britanije bogatija je za novi i moćni supersonični F-35 borbeni avion. Probni let iznad britanskog neba obavljen je jučer uz borbeni avion američkih marinaca F-35B Lightning II.

"Ples" dva borbena aviona bio je pravi spektakl u kojem je kombinacija američko-britanskog tima pokazala šta sve peta generacija ovih aviona može raditi.

Velika Britanija je čekala na ove lovce dvije godine nakon što su povučeni zbog požara na motoru koji je zahvatio jedan od aviona tokom showa. Ministarstvo odbrane ove zemlje kupilo ih je osam, a trebali bi biti završeni do 2020. godine.

Avion košta 120 miliona eura. Četiri aviona su trenutno na testiranju, a samo jedan je došao u Veliku Britaniju. Opremljen je laserskim projektilima i bombama te opremom zbog koje je teško uočljiv, a namijenje je za tajne misije. Ima raspon od 2.000 kilometara tako da će polijetati sa teretnog broda na sredini okeana.

Avion će koristiti Kraljevska ratna mornarica i Kraljevska zračna snaga. Čast da prvi upravlja ovim "čudom" imao je Hugh Nichols, pilot i komandir eksadrile Kraljevske zračne snage.

Stručnjaci smatraju da će F35 biti četiri puta efikasniji od prethodnih lovaca u borbi zrak-zrak, osam puta efikasniji u borbi zrak-zemlja, i tri puta efikasniji u izviđanju i suprostavljanju protivavionskoj odbrani.

U proizvodnji aviona F35 Lightning II učestvovali su Velika Britanija, SAD, Italija, Kanada, Turska, Australija, Danska, Norveška i Holandija.