{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska vlada razvija cyber oružja protiv hakera

S
31.5.2011. u 10:24
0
1
Britanska vlada razvija cyber oružja protiv hakera
0
Britanska vlada razvija cyber oružja protiv hakera
Britanska vlada rezvija ofanzivna cyber oružja pomoću kojih će se boriti sa rastućim brojem prijetnji za nacionalnu sigurnost putem interneta.
Cyber oružja se razvijaju kako bi se vlada oduprijela hakerskim napadima na vojne objekte, tajne baze podataka i neke od najvažnijih hitnih službi.

Ministar britanskih oružanih snaga, Nick Harvery, potvrdio je početak programa i proznao da je cyber oružje "integralni dio vojnog arsenala", piše Guardian.

"Aktivnost u cyber-prostoru će biti dio budućih bitki. Potrebne su nam različite mogućnosti, a upravo ih sada razvijamo. Cyber oružje je još uvijek pod velom tajne. Kada razvoj bude okončan, njihova upotreba će biti regulisana istim zakonom koji zahvata i ostala vojna sredstva", rekao je Harvery.

Ministar je rekao da su digitalne mreže postale važan dio transporta, moći i komunikacijskih sistema", te da je zbog toga "potrebno imati sredstva za odbranu cyber-prostora".

"Dobro smo analizirali sve moguće posljedice hakerskog napada. Zaključili smo da bi bile katastrofalne. Nuklearna i biološka oružja bi tada mogla doći u pogrešne ruke", dodao je ministar Harvery.

Prošle sedmice je napadnuta američka kompanija "Lockheed Martin" koja se bavi razvojem oružja. Ova kompanija proizvodi borbene aviona F-16, F-22 i F-35, kao i ratne brodove, špijunske satelite i drugu povjerljivu oprrmu za SAD. Također se bavi i sigurnošću na internetu, te svoje usluge nudi vojsci i obavještajnim agencijama širom svijeta.

Prošlog je mjeseca kompanija "Sony" prijavila krađu ličnih podataka svojih korisnika, nakon što je hakovana PlayStation mreža. Ovaj napad je koštao kompaniju 172,4 miliona eura. Osim toga, velika je šteta nanijeta i reputaciji ove kompanije.

Prošle godine je kompanija "Google" također priznala da je postala žrtva hakera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: