{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Britanija na mjesecu?"

F
3.4.2010. u 19:31
0
4
"Britanija na mjesecu?"
0
"Britanija na mjesecu?"
Evropska svemirska agencija, piše u subotu The Guardian, pozvala je inženjere sa Starog kontinenta da se prijave na konkurs za izradu letjelice koja bi mogla da se spusti na Mjesečev južni pol.
S obzirom na to da je u pitanju dio Zemlinog prirodnog satelita koji se ne može posmatrati teleskopom, piše list, letjelica će morati da bude u stanju da "misli svojom glavom" i da ispita sastav vode, sakupi uzorke tla i prouči minerale koji se na Mjesecu mogu naći kako bi "pripremila teren" za buduće ekspedicije evropskih astronauta.

Slične projekte, navodi Guardian, trenutno imaju Indija, Rusija i Kina, a Amerikanci su svoj prekinuli sredinom februara.

Navodeći nekoliko primjera neuspješnih pokušaja britanske svemirske industrije da se uključi u "satelitsku trku", Guardian se pita da li je nedavno osnivanje Britanske svemirske agencije najpametniji potez.

Da li će biti moguće naći ijednog zainteresovanog inženjera s Ostrva koji bi se priključio evropskoj jurnjavi ka Mjesecu, pita se list, napominjući da je u pitanju "korak u nepoznato" - za koji Britanija, vjerovatno, još uvijek nije potpuno spremna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: