Ideja čelnika NHS-a
11

Britanija bi mogla oporezovati Facebook zbog mentalnog zdravlja

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Simon Stevens , šef britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), založio se da se uvede posebna taksa za mentalno zdravlje koju će plaćati društvene mreže kao što su Facebook i Instagram.

Prekomjerno korištenje društvenih mreža u Velikoj Britaniji povezuje se sve više sa pogoršanim mentalnim zdravljem mladih ljudi, a taj porez bi pomogao da se "suzbije plima mentalnih oboljenja".

Sve više dokaza ukazuje da prekomjerno korištenje društvenih mreža može da ima štetne posljedice po mentalno zdravlje djece i omladine, rekao je Stevens, piše list Daily Mail.

Prema njegovim riječima, novac od tog poreza može da se upotrijebi za proširenje usluga u oblasti mentalnog zdravlja.

Govoreći u Londonu na globalnom samitu ministara zdravlja, Stevens je rekao da se moraju rješavati "širi uticaji" na mentalno zdravlje omladine.

"Mislim da sada imamo dovoljno dokaza i rezultata istraživanja posljedica koje društvene mreže imaju ne mentalno zdravlje", rekao je on.

on je rekao da institucije koje se bave liječenjem mentalnih bolesti sve više primaju mlade ljude u vezi sa korištenjem društvenih mreža, a neke kompanije su počele i same da to prepoznaju.

Stivens je rekao da je primjećeno da je WhatsApp povećao starosnu granicu sa 13 na 16 godina za korištenje ove platforme.

Problemi mentalnog zdravlja među omladinom povećani su šest puta u posljednje dvije decenije, a kod svakog desetog djeteta diojagnostikovan je određeni mentalni problem.

Najviše su ugrožene djevojčice, kod kojih je značajno povećana stopa slučajeva samopovređivanja.

Početkom mjeseca objavljen je izvještaj u kome se navodi da će poremećaji mentalnog zdravlja koštati globalnu ekonomiju 16 biliona dolara do 2030. godine.