Kreću se oko polica
16

Bossa Nova proizvela robote koji bi mogli zamijeniti trgovce u prodavnicama

Klix.ba
Trgovci u razvijenijim zemljama počeli su sve češće koristiti robote koji im pomažu u računanju inventara u skladištima te je stoga kompanija Bossa Nova Robotics uložila još 17,5 miliona KM u proizvodnju robota koji mogu raditi u prodavnicama.

Ovi roboti se sami voze kroz prodavnice, računaju šta je prodato te šalju podatke prodavačima. Mašine Bossa Nove također su sposobne procijeniti kojih proizvoda nedostaje na policama te koje je potrebno naručiti. Kupci s kolicima za kupovinu ne predstavljaju problem robotima jer ih zahvaljujući senzorima vrlo lako zaobilaze.

U proizvodnju robota serije B, kojim upravlja Paxion, pored kompanije Bossa Nova uključeni su i Intel Capital, Cota Capital te mnogi drugi koji će zajedno investirati blizu 47,5 miliona dolara.

Roboti su u svijetu postali redovan dio magacina, ali Bossa Nova su drugačiji jer omogućavaju lakši rad u prodavnicama.

"Kompanija je radila na rješenju za automatizaciju robota u prodavnicama i to sve radi poboljšanja iskustva kupaca prilikom kupovine", izjavio je glavni poslovni direktor Bossa Nove Martin Hitch.

Iz Bossa Nove nedavno su najavili i partnerstvo s Walmartom koji planira koristiti robote serije B u svojih 50 prodavnica.

"Roboti Bossa Nove pružaju dragocjene izvještaje u realnom vremenu, koji prodavačima pomažu shvatiti šta se dešava na policama u prodavnici i kako poboljšati iskustvo kupaca", pojasnio je Michael Marks iz Paxiona zašto ulaže u proizvodnju robota.

Tim robotičara vjeruje kako će prodavnice uz nove robote moći uštedjeti novac jer, kako kažu, neće morati plaćati radnike koji troše vrijeme skenirajući proizvode na policama.

Vezani članci