Predstavljen koncept
4

Boeingov novi hipersonični avion će moći dostići brzinu od 5 Macha

D. B.
Novi Boeingov konceptni hipersonični avion mogao bi poslužiti kao duhovni nasljednik aviona SR-71 Blackbird, koji može dostići brzinu veću od 3 Macha.

Boeing je predstavio model i render konceptnog delta-wing aviona tokom foruma AIA SciTech, a riječ je o avionu za napad i izviđanje koji bi u teoriji mogao letjeti brzinom pet puta većom od brzine zvuka. To bi postigao zahvaljujući svojoj "waverider" konfiguraciji koja bi mu omogućila da koristi vlastite udarne talase proizvedene tokom leta kako bi povećao svoj uzgon i smanjio otpor.

Kompanija je interno nazvala avion Valkyrie II, a trenutno je još uvijek u fazi koncepta.

Valkyrie II je evolucija Boeingovog koncepta iz 2018. godine pod nazivom Valkyrie, a koji predstavlja hipersonični putnički avion koji bi mogao stići iz Londona u New York za samo dva sata. Hipersonični koncept se poredi s Lockheed Martinovim projektom SR-72, koji bi bio nasljednik modela SR-71 Blackbird.

Lockheed Martin i Boeing u svom dizajnu koriste motor kombiniranog ciklusa za dostizanje brzine od 3 Macha, a potom se prelazi na dvostruki ramjet za dostizaje hipersonične brzine. Lockheed Martin se udružio s kompanijom Aerojet Rocketdyne u razvoju motora, dok Boeing sarađuje s kompanijom Orbital ATK.

SR-72 bi mogao obaviti testni let 2025. godine, a očekuje se brzina od 6 Macha, odnosno 7.400 km/h. SR-71 Blackbird je najbrži avion s posadom u historiji iako ga su ga Američke zračne snage povukle još 1998. godine. SR-71 i Boeingov novi hipersonični koncept vjerovatno neće imati posadu.

Kina također povećava svoje hipersonične mogunosti te je testirala hipersonični projektil s "naprednim svemirskim mogućnostima". U julu prošle godine su Američke zračne snage potpisale ugovor s kompanijom Hermeus vrijedan 60 miliona eura za razvoj prototipa aviona u naredne tri godine, koji će moći dostići brzinu od 5 Macha sa samo jednim motorom.