Prevozi 425 putnika
28

Boeingov najduži putnički avion 777X uspješno obavio svoj prvi testni let

Dž. L.
Novi Boeingov avion 777X izveo je danas svoj prvi testni let koji je odgođen u petak zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Posada aviona jučer je čekala satima da se smire jaki udari vjetra da bi na kraju odlučila odgoditi testni let za naredni dan. Vremenski uslovi ni danas nisu bili idealni zbog velike magle i kiše, ali let je ipak uspješno izvršen.

Boeing 777X uzletio je s malog američkog aerodroma Pain Field da bi nakon nekoliko sati leta sletio na međunarodni aerodrom Boeing Field.

Ovaj komercijalni avion bit će "najveći i naefikasniji dvomotorni avion", kažu iz Boeinga. Vanjska krila aviona mogu se saviti, omogućavajući avionu da prođe kroz aerodromske kapije. Ukupni raspon krila novog aviona je 71,6 metara, što Boeing 777X čini znatno većim od njegovih prethodnika, 777-300ER-a i aviona Airbus A340-600.

Zahvaljujući svojoj dužini, avion je dizajniran tako da se u njega može smjestiti između 400 i 425 putnika u dvije klase. No, broj sjedišta će varirati u zavisnosti od zahtjeva određenih aviokompanija.

Avionski analitičar John Nance rekao je da bi ovaj testni let mogao pomoći kompaniji da vrati pozitivno svjetlo. Boeing se bori sa svojim imidžom nakon rušenja dva aviona modela 737 Max koja su usmrtila 346 ljudi.

Boeing i dalje radi na ažuriranju softvera i drugih sistema u avionu 737 Max kako bi uvjerio regulatore da ga pusti da ponovo leti. U međuvremenu kompanija je radila na razvoju modela 777X.

"Usred svih napada na Boeing, važno je pokazati da kompanija i dalje maršira te da če 777X zaista biti nešto", kazao je Nance.