Novi veliki projekt
17

Blue Origin najavio planove za komercijalnu svemirsku stanicu

D. B.
Kompanija Blue Origin ima mnogo ambicioznije planove od svemirskog turizma, a među njima je i komercijalna svemirska stanica.

Blue Origin, koji je u vlasništvu milijardera Jeffa Bezosa, počeo je raditi na kreiranju vlastite svemirske stanice pod nazivom Orbital Reef. Ova stanica će biti nešto poput industrijskog i komercijalnog huba, a početak rada se očekuje u drugoj polovini ovog desetljeća.

Stanica će biti razvijena u saradnji s kompanijom Sierra Space, podružnicom korporacije Sierra Nevada, s kojom će dijeliti vlasništvo i upravljanje. Kompanija Sierra Space je bolje poznata po letjelici Dream Chaser koja ulazi u upotrebu 2022. godine te koja će transportovati teret do Međunarodne svemirske stanice. Orbital Reef ima podršku Boeinga, kompanija Redwires Pace i Genesis Enginering Solutions te Državnog univerziteta Arizona. Kompanija se nada da će koristiti Boeingov Starliner i Sierra Spaceov Dream Chaser za transport tereta i putnika do stanice Orbital Reef.

Orbital Reef je nešto poput poslovnog parka u svemiru, koji će ponuditi istraživačkim industrijskim, međunarodnim i komercijalnim klijentima jeftine i konkurentne sveobuhvatne usluge koje su im potrebne, uključujući svemirski transport i logistiku, smještaj u svemiru, smještaj opreme i operacije koje uključuju i posadu. Svako ko želi "svoju adresu u orbiti", to će moći učiniti.

U Orbital Reefu će moći boraviti do deset osoba, gotovo koliko i na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Njegova arhitektura će biti fokusirana na čovjeka te će ponuditi usluge i sadržaje svjetske klase. Sadržavat će više portova za gostujuće svemirske letjelice i module, kao i otvoreni sistem koji će omogućiti svakom kupcu ili državi da ga koristi. Kako tržište za ovakvim objektima bude raslo, Orbital Reef će prilagođavati svoje sadržaje i uslužne mogućnosti, obećali su iz Blue Origina.

"Proširit ćemo pristup, smanjiti troškove i osigurati sve usluge i pogodnosti potrebne da bi svemirski letovi bili sasvim normalna stvar. Živahan poslovni ekosistem će rasti u niskoj Zemljinoj orbiti, generirat će nova otkrića, proizvode, zabavu i globalnu svijest", navodi se u saopćenju.

Blue Originov jedini uspješni projekt je suborbitalni turistički program koji šalje putnike do ruba svemira pomoću New Sheparda. Dosad je putovalo osam ljudi uključujući Jeffa Bezosa i glumca Williama Shatnera. Drugi projekti poput rakete New Glen i lunarnog landera Blue Moon još uvijek su u razvoju.