Prodaja do kraja godine
2

Bivši uposlenici kompanije SpaceX žele proizvoditi električne čamce

D. B.
Grupa inžinjera koja je ranije radila za kompaniju SpaceX sada želi proizvoditi električne čamce.

Revolucionarna kompanija Arc Boats osnovana je ranije ove godine zahvaljujući grupi inžinjera koji žele napraviti nešto slično s potpuno električnim čamcima kao što je napravila kompanija Tesla s električnim automobilima.

Osnivač kompanije Mich Lee je rekao da je sve počelo u februaru kada nije bilo tima, novca ni skladišta, a do danas su osigurana sredstva u iznosu od 4,25 miliona dolara. Kompanija ima ambiciozne planove da započne prodaju svog prvog modela Arc One do kraja godine.

Lee vjeruje da se industrija čamaca nalazi na istom gdje se nalazila industrija automobila prije 10 do 15 godina te da se priprema za električnu revoluciju.

"Električni čamci su superiorniji od tradicionalnih u gotovo svakom segmentu. ne samo da ih je lakše održavati, nego je jeftinije njima upravljati, tiši su, brži i ekološki prihvatljiviji jer ne zagađuju", kazao je Lee.

No, da bi se takmičili s tradicionalnim čamcima, tim mora ponuditi atraktivnu cijenu i veliki domet. Stoga inžinjeri koriste svoju ekspertizu kako bi proizveli električni čamac visokih performansi s laganim i jeftinim trupom.

Arc One košta 300.000 dolara i bit će proizveden u ograničenom broju primjeraka, a lista čekanja već postoji. Na listu se moguće upisati uplatom 1.000 dolara depozita. Dug je 7,3 metra, napravljen je od aluminija i može primiti do 10 ljudi. Pokreće ga motor koji razvija 450 KS i koji omogućava brzinu od 64,3 km/h. Baterija od 200kWh će omogućiti korištenje tri do pet sati.

Arc Boats koristi Teslin pristup te u početku plasira proizvode na tržište, a prihode potom usmjerava na istraživanje i razvoj pristupačnijih proizvoda. Inžinjeri vjeruju da će tehnologiju moći koristiti i za veća plovila.