Tehnologija
2

Bivši radnik tvrdi da Uberovi uposlenici uhode slavne osobe i svoje bivše

Klix.ba
Uposlenici Ubera imaju podatke o putovanjima svojih korisnika i koriste ih kako bi pratili osobe s kojima su bili u vezi ili slavne osobe kao što je Beyonce, tvrdi bivši uposlenik kompanije.

Ward Spangenberg je bivši forenzički istraživač Ubera koji je prošlog februara dobio otkaz. On tuži Uber, između ostalog, zbog nezakonitog otkaza, klevete i starosne diskriminacije.

U sudskoj izjavi je naveo da uposlenici kompanije pristupaju podacima o putovanjima slavnih osoba i političara, kao i da su pratili bivše djevojke i dečke. Spangenberg, koji je 11 mjeseci radio u kompaniji, tvrdi da Uber ne vodi računa o sigurnosti i privatnosti korisnika.

Osim Spangenberga, pet drugih bivših uposlenika su također rekli da uposlenici bez problema mogu pratiti korisnike, te da je broj osoba koji imaju pristup takvim informacijama jako velik.

Ranije ove godine Uber je potpisao dokument kojim se obavezao da će podaci o korisnicima biti sakriveni od javnosti, što je uslijedilo nakon što je državni advokat New Yorka počeo istraživati kompanije koji koriste alat "God View". Ovaj alat Uberu je omogućio zračni pogleda na automobile koji se nalaze u gradu i sadržavao je lične podatke o vozačima.