Presuda u februaru
14

Bivši inžinjer Yahooa priznao da je pregledao profile korisnika tražeći golišave fotografije

D. B.
Bivši softverski inžinjer kompanije Yahoo priznao je da je neovlašteno pristupao profilima oko 6.000 korisnika tražeći golišave fotografije i klipove.

Ovaj slučaj je potvrđen iz ureda tužioca u Californiji, a navedeno je da je programer Reyes Daniel Ruiz iskoristio svoje privilegije te pretraživao profile mladih korisnica Yahooa uključujući njegove prijateljice i kolegice.

Još uvijek nije jasno da li je njegovo pristupanje profilima rezultat njegovog statusa u Yahoou koji dopušta uposlenicima pristup osjetljivim korisničkim informacijama kao što su šifre ili je jednostavno iskoristio znanje o cyber sigurnosti i zaštitama kako bi hakovao profile.

Osim toga, Ruiz je iskoristio profile kako bi pregledao email i pronašao načine da pristupi iClodu, Facebooku, Gmailu, Dropboxu i drugim uslugama.

Yahoo je otkrio Ruizovu aktivnost prateći njegov poslovni profil, a nakon toga je uslijedila optužnica. On je priznao krivnju, a presuda se očekuje u februaru. Maksimalna kazna iznosi pet godina zatvora i 250.000 dolara odštete za osobe čiju je privatnost ugrozio.