Inspirisana tradicijom
90

Bh. videoigra "The Enchanted World" Ivana Ramadana i Amara Zubčevića uskoro na Apple Arcadeu

Piše: Mirza Abaz
Ivan Ramadan i Amar Zubčević su kreativni tandem iz Sarajeva koji stoji iza igre "The Enchanted World" koja će biti objavljena u sklopu nove platforme Applea Arcade u narednim sedmicama. Na ovom vrlo zahtjevnom projektu dvojac je radio čak tri godine.

Ivan Ramadan, bh. reditelj i animator, bavi se animacijom već 20 godina i autor je pet kratkih animiranih filmova koji su postigli veliki uspjeh u svijetu te su nagrađeni sa više od 20 nagrada. Animirani film "Tolerantia" nagrađen je i Srcem Sarajeva za najbolji kratki film 2008. godine.

Amar Zubčević i Ivan ramadan poznaju se još od srednje škole, a ideja o razvoju videoigara je uvijek bila prisutna. Posljednjih godina počela je ozbiljnija saradnja tako da je osnovan i studio za razvoj igara A. I. Interactive. Nakon nekoliko manjih projekata počinju razvoj vlastite nezavisne videoigre "The Enchanted World", čiju je vrijednost prepoznao i Apple.

"Naša igra 'The Enchanted World' je već nekoliko godina bila u razvoju i predstavili smo je na više konferencija i festivala o razvoju videoigara gdje smo osvojili i više nagrada. Izdvojili bismo nagradu Best Upcoming Game na International Mobile Gaming Awards u San Franciscu. Nakon ovoga smo odlučili udružiti snage s izdavačem Noodlecake iz Kanade pa je ubrzo počela i saradnja s Appleom. Naša igra će ubrzo biti dostupna na novom Apple servisu Apple Arcade s još nekoliko izabranih igara iz cijelog svijeta. 'The Enchanted World' je predstavljen na Apple eventu prije nekoliko dana u sklopu najave Appleovih novih servisa", kazao je za Klix.ba Amar Zubčević, jedan od kreatora igre.

Oni naglašavaju kako je razvoj ove igre trajao oko tri godine i govori kako su vrlo sretni da konačno igračima širom svijeta mogu predstaviti ovaj vrlo zanimljiv projekt.

"Projekt 'The Enchanted World' je puzzle/adventure igra prvenstveno namijenjena za mobilne platforme, a igrača stavlja u ulogu šumske vile čiji svijet biva razoren, a ona kreće na putovanje da ga ponovo sastavi. Igra je inspirisana našom kulturom i tradicijom pa u njoj bitnu ulogu igraju stećci, dio radnje se zbiva u bosanskim planinskim selima inspirisanim Umoljanima i Lukomirom, a sve to zaokružuje i muzika bazirana na sevdalinci autora Damira Imamovića", dodao je Ivan Ramadan, druga polovina ekipe kompanije A. I. Interactive.

Govori kako je sama priča igre bajka koja se može protumačiti kao metafora djetinjstva provedenog u ratu, gdje djeca čine svoj svijet čarobnim bez obzira na okolnosti. Također, naglašava da će rad na "The Enchanted Worldu" trajati još neko vrijeme nakon što igra izađe.