Unapređenje
18

Bežični punjač Pi može puniti više uređaja odjednom čak i kada ste udaljni od njega

Klix.ba
Pi punjač (Foto: Kompanija Pi)
Pi punjač (Foto: Kompanija Pi)
Najavom pametnih telefona poput iPhonea 8 i iPhonea X, mnogi su se tek sada upoznali s tehnologijom bežičnog punjenja. Naravno, Samsung tu tehnologiju ima odavno. Međutim, ovi punjači i dalje moraju biti fizički blizu uz mobitele, dok punjač kompanije Pi to ne zahtijeva.

Naime, razne pločice za bežično punjenje mogu se pozicionirati bilo gdje u kući, uredu, kafiću... Međutim, da biste napunili bateriju mobitela, vaš uređaj morate staviti direktno na pločicu, zbog čega ih mnogi ne smatraju wireless punjačima.

S druge strane, kompanija Pi kreirala je bežični punjač koji može u isto vrijeme puniti više uređaja. Pri tome, uređaji mogu biti udaljeni od punjača i do 30 centimetara. Pi punjač u budućnosti bi mogao najviše služiti radnicima u kancelarijama koji će moći vrlo brzo napuniti mobitele za istim stolom.

Foto: Kompanija Pi
Foto: Kompanija Pi

Prema mišljenju tehnoloških kritičara, Pi punjač bi mogao predstavljati veliku konkurenciju Appleovom punjaču AirPower. Jedina mana Pi punjača jeste u brzini punjenja. Ukoliko se uređaj nalazi blizu punjača, baterija će se brzo napuniti, ali što je uređaj dalje, time je i punjenje sporije.

Kompanija Pi namjerava početi isporuku Pi punjača 2018. godina, a njihova cijena bi trebala biti ispod 200 dolara.