Tehnologija
25

Bez kablova i utičnica: IKEA-in namještaj će uskoro puniti i vaš telefon

Klix.ba
Foto: IKEA
Foto: IKEA
Nema potrebe da više tražite punjač za telefon - neki od komada namještaja kompanije IKEA će to od aprila ove godine raditi za vas, i to uz pomoć wireless punjača koji će biti integrisan u dijelove namještaja.

Wireless punjači, koje je dizajnirala kompanija Wireless Power Consortium bit će integrisani u dijelove namještaja kao što su stolovi i lampe, a funkcionisat će na tehnologiji nazvanoj Qi Wireless.

Kompanija će također prodavati i opremu koja će kupcima omogućiti da bežične punjače dodaju svom već postojećem namještaju, a jedan takav će koštati oko 60 eura, piše Wall Street Journal.

"Kroz naša istraživanja i posjete domovima, primijetili smo kako ljudi mrze kablove jer uvijek stvaraju zbrku i haos. Naše inovativno rješenje koje podrazumijeva bežični punjač integrisan u namješta će život učiniti dosta jednostavnijim", kaže Jeanette Skjelmose, menadžerica u IKEA-i.

Bežični IKEA-in punjač je namijenjen telefonima kao što su Samsung Galaxy, Google Nexus 6 i još nekoliko drugih marki. Ipak, loša vijest za ljubitelje Apple proizvoda - ne mogu puniti vaš iPhone.