Tehnologija
20

Bend Bosnian Rainbows u zvaničnom videu za iPhone 5C

Piše: A. U.
Apple je predstavio svoj jeftini uređaj iPhone 5C, a na zvaničnom videu koji predstavlja novi smartphone, u 0:31 sekundi, na ekranu jednog uređaja pojavljuje se ime benda Bosnian Rainbows.

Radi se o američkom alternativnom rock bendu iz El Pasa u Teksasu, osnovanom 2012. godine. Bend čine nekadašnji članovi benda The Mars Volta: Omar Rodríguez-López (gitara, back vokali) i Deantoni Parks (bubnjevi, klavijature), zajedno sa pjevačicom benda Le Butcherettes Teri Gender Bender i Nicci Kasper (klavijature).

Isprva su nastali kao varijacija Omar Rodriguez Lopez Group, nakon što je Rodriguez-Lopez stavio svoj primarni projekt The Mars Volta na čekanje.

Odakle jednom bendu iz El Pasa ime Bosnian Rainbows? Dao ga je sam Rodríguez-López, ali su ga članovi benda izglasali sa liste koju su načinili. Ime su dali kako bi "probudili nadu, prevazišli različitosti, a istovremeno se osvrnuli i na skrivene istine".

Bend je svoj prvi album "Bosnian Rainbows“ objavio 25. juna ove godine, a 10. augusta trebali su nastupiti i u Sarajevu. Do sada su objavili tri singla "Torn Maps", "Turtle Neck" i "Morning Sickness".

"Mislim da je Bosna divno mjesto, sa divnom historijom i super je mjesto za odmor. Najvažnije je da je to divna metafora. Jednom je neko blizak meni rekao da je to divota, da nikad ne treba odustati, da ni jedna situacija nije uvijek stalna i da će svjetlost nadjačati tamu. Promjena je neizbježna, to je važno. Uvijek ćeš se sjećati da će se promjena desiti te da će sunce ponovo nekad izaći. Također je metafora o perspektivi ljepote. Nikada ne znaš šta ljudi doživljavaju dok ne doživš to, dok ne hodaš njihovim koracima. Nikada ne znaš dok to ne doživiš“, rekao je Rodríguez-López u intervjuu za Muzickazona.ba i dodao kako je već i ranije proveo jedan vikend u Sarajevu, kada je saznao i za "Sarajevske ruže".

"To je jedna luda, ali divna metafora. To je jedno mjesto gdje bih volio ponovo doći i provesti neko vrijeme. To je divna slika jednog uma i jedna stvarno divna metafora", kaže Rodríguez-López.

Bosnian Rainbows
Bosnian Rainbows

Podsjetimo, Appleov novi uređaj iPhone 5C ima ekran veličine četiri inča, jaču bateriju, kameru 8MP, a moći će se kupiti u zelenoj, žutoj, bijeloj, plavoj i crvenoj boji. U Americi će biti dostupan po cijeni već od 99 dolara, uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora. Cijena iPhonea 5C bez ugovora je 549 dolara za 16 GB i 649 dolara za model od 32 GB.