Tehnologija
84

Belgijska kompanija radnicima želi ugraditi čipove koji će zamijeniti akreditacije

Klix.ba
Belgijska kompanija za digitalni marketing i tehnologiju NewFusion ponudila je svojim radnicima priliku da postanu kiborzi. Umjesto iskaznica, ponuđeni su im mikročip implantati kako bi dobili pristup kompaniji i njenom sistemu.

Dakle, kompanija ima ideju da uposlenicima hirurškim putem ugrade čipove koji će im omogućiti ulazak u zgradu i korištenje računara. Uposlenici će moći birati između čipa koji se umeće između palca i kažiprsta te čipiranog prstena, ukoliko nisu spremni za implantate. Čipovi sadrže lične podatke svojih vlasnika koji mu omogućuju pristup imovini kompanije.

NewFusion na ovaj način postaje prva belgijska kompanija koja će implementirati mikročipiranje.

Mirkočipovi su korisni, ali izazivaju etička pitanja o ličnoj sigurnosti. Dok čipovi Amala Grafastre iz kompanije Dangerous Things ne prate osobe koje ih nose, drugi implantati bi to mogli činiti, što je posebno zabrinjavajuće ukoliko su ih umetnuli poslodavci.

Također, hirurško umetanje mikročipova zasigurno nije nešto što će se svidjeti radnicima, jer niko ne želi proći taj postupak kada prestane raditi u jednoj, a počne raditi u drugoj kompaniji.