Tehnologija
1

Balonom do ruba svemira

Klix.ba
U prodaju su puštene karte za ultimativni let balonom koji će putnicima prikazati sva čuda naše planete sa visine iznad 30 kilometara.

Američka kompanija World View Enterprises najavila je svoj plan da 2016. godine pošalje osam putnika u gondoli, prikačenoj na balon ispunjen helijem, do samog ruba svemira.

Let bi trebao trajati manje od osam i po sati, a koštat će 75 hiljada dolata.

Putnici će moći vidjeti zakrivljenost Zemljine kugle te na nekoliko trenutaka iskusiti bestežinsko stanje. Na raspolaganju će imati bar te bežični internet.

“Želimo ljudima pružiti višesatno iskustvo posmatranja Zemlje iz svemira”, rekla je Jane Poynter, izvršna direktorica World View Enterprises.

Balon zapremine od 1,1 milion kubnih metara poletjet će iz svemirske luke Richarda Bransona, smještene u pustinji u New Mexicu. Trebat će mu dva sata kako bi dostigao svoju maksimalnu visinu od 30 kilometara te krstariti stratosferom.

Nakon toga će se gondola otkačiti sa balona i sletjeti na Zemlju.

Poynter i njen suprug, Taber McCallum, glavni tehnolog kompanije, koji je nekada dizajnirao sisteme za održavanje života u NASA-i, proveli su dvije godine kao “bionauti”, zatvoreni u simulatoru svemirske stanice u Arizoni, eksperimentu koji je pokušao prikazati kako bi ljudi živjeli na Marsu.

Njihova kompanija priključila se nizu drugih kompanija koje nude turistička putovanja u svemir.