Boljom organizacijom letova
0

Avioni bi mogli smanjiti emisiju štetnih gasova za 95 posto

Sarajevo-x.com
Jedan od najbržih i najefikasnijih načina da se kod aviona smanji emisija štetnih gasova mogao bi biti bolji menadžement, prije nego tehnološke inovacije. Ovo je sažetak studije koja je provedena na Univerzitetu Oxford, a o kojoj izvještava BBC.

Ukoliko se uspostavi bolja kontrola vazdušnog saobraćaja, te mjere koje uređuju kako, gdje i kada avioni lete, to bi moglo smanjiti ispuštanje štetnih gasova aviona za 95 posto.

Ovo podrazumijeva mnogo direktnije linije putanje do aerodroma i kraće čekanje za slijetanje na pistu. Naučnici ne osporavaju tehnološke napretke i potencijal biogoriva, ali ipak smatraju da bi bolja kontrola sistema letenja donijela velike promjene nabolje.

"Bolja kontrola sistema vazdušnog saobraćaja trebala bi da pomogne da avioni na pisatama budu kraće sa upaljenim motorima. U isto vrijeme, bolja kontrola ovih sistema doprinijela bi da se vremensko trajanje letova reducira", rekao je za BBC doktor Chris Carey, koji je bio uključen u istraživanje.

Avionima treba omogućiti što šire pristanište za slijetanje kako bi se izbjegli eventualni sudari i druge poteškoće. Ukoliko se to poboljša, slijetanje i uzlijetanje će biti mnogo brže, te bi bili uklonjeni problemi prenatrpanosti neba letjelicama.

Ovakva rješenja koštaju mnogo manje novca i mogu smanjiti emisiju štetnih gasova. U poređenje sa ovim rješenjima, postoje i tehnološka rješenja koja imaju ogroman potencijal da smanje ispuštanje štetnih gasova.

Međutim, doktor Carey upozorava da je tehnologija skupa i rizična.

"Uz velike inovacije, postoji i finansijski rizik. Može se desiti da jedna kompanija napravi avion koji na kraju niko neće htjeti kupiti", rekao je on.