Tehnologija
46

Avion budućnosti: "Nebeski kit" prevozit će 755 putnika na tri palube

Klix.ba
Koncept aviona budućnosti Sky Whale (Nebeski kit) osmišljen je tako da ima tri palube, krila koja se sama popravljaju i mogućnost da se raspadne na komade u slučaju pada.

Španski dizajner Oscar Vinals osmislio je futurističku letjelicu koja bi, ukoliko se izgradi, bila veća od Airbusa A380, a više liči na svemirski brod nego na avion.

Ukoliko ovaj projekt bude realiziran, putnici će moći putovati u tri klase, svaki na svojoj palubi.

Motori ne bi bili fiksirani i mogli bi se skidati, a u slučaju nesreće, krila bi se automatski odvajala od dijela u kojoj su smješteni putnici kako bi se smanjio broj eventualnih žrtava.

Raspon krila bio bi 88 metara što je za osam metara više od Airbusa A380. Letjelica bi imala kapacitet od 755 putnika i tri klase: turističku, biznis klasu sa pogledom i prvu klasu u kojoj bi putnici uživali u nevjerovatnom luksuzu.

Svaki od putnika imao bi virtualne prozore koji bi ih zabavljali za vrijeme leta.

Vinals misli da bi Sky Whale mogao biti napravljen od nove generacije materijala na bazi keramike ili vlakana kompozita. Avion bi imao aktivna krila, a pokretao bi ga hibridni turbo-električni pogon.

Letjelica bi se mogla napajati i putem sunčanih zraka zahvaljujući solarnim ćelijama na krilima, a zahvaljujući njhovoj pokretljivosti mogla bi sletjeti na svaku pistu bilo gdje u svijetu.