Predstavlja veliki rizik
88

Autistični haker koji je objavio klipove igre GTA 6 osuđen na doživotni boravak u bolnici s osiguranjem

D. B.
Osamnaestogodišnji haker, koji je objavio klipove nadolazeće igre Grand Theft Auto VI, osuđen je na trajni boravak u bolnici sa osiguranjem.

Riječ je o autističnom mladiću Arionu Kurtaju iz Oxforda, koji je ključni član internacionalne hakerske grupe Lapsus$. Napadi na tehnološke gigante poput Ubera, Nvidije i Rockstar Gamesa donijeli su hakerima gotovo 10 miliona dolara.

Sudija je na sudu rekao da Kurtajeve vještine i želja da čini cyber zločine znače da on i dalje predstavlja veliki rizik po javnost. Stoga će ostati u bolnici s osiguranjem do kraja života osim ako ljekari u budućnosti procijene da više ne predstavlja opasnost.

Na sudu je rečeno da je Kurtaj bio nasilan u pritvoru te je odgovoran za niz povreda i načinjenu štetu. Ljekari su utvrdili da nije sposoban da bude prisutan na suđenju zbog akutnog autizma, tako da je ot porote zatraženo da ustanovi da li je počinio navodne radnje ili ne, a ne da li ih je počinio s kriminalnom namjerom.

Procjena mentalnog zdravlja korištena u sklopu saslušanja o izricanju kazne navodi da je Kurtaj "nastavio izražavati namjeru da se što prije vrati cyber kriminalu te da je veoma motivisan za to".

Na sudu je rečeno da je platio kauciju nakon što je hakovao Nvidiju i BT/EE te da se nalazio u hotelu Travelodge pod policijskim nadzorom, no da je uprkos tome nastavio hakovati. Upravo tada je izveo svoj najpoznatiji hakerski napad.

Iako mu je laptop zaplijenjen, Kurtaj je probio zaštite Rockstara, kompanije koja razvija igru GTA 6, a koristio je samo Amazon Freestick, hotelski TV i mobitel. Potom je ukrao 90 klipova još uvijek neobjavljene igre. No, to nije sve, upao je u interni Slack sistem kompanije te je objavio poruku u kojoj je napisao "Ako me Rockstar ne kontaktira na Telegramu u roku od 24 sata, počet ću objavljivati izvorni kod".

Nakon toga je objavio klipove i izvorni kod na forumu pod nickom TeaPotUborHacker. Uslijedilo je novo hapšenje te zadržavanje u pritvoru do suđenja.

Ranije ovog mjeseca je objavljen trailer za GTA 6, koji je za četiri dana pregledalo 128 miliona ljudi. Kurtajeva odbrana je na sudu rekla da uspjeh trailera pokazuje da Kurtaj zapravo nije napravio ozbiljnu štetu developeru te je tražila da se to uzme u obzir prilikom odlučivanja o kazni.

No, sutkinja je istakla da postoje stvarne žrtve i stvarna šteta kao posljedice njegovog hakerskog djelovanja. Predstavnici Rockstara su rekli da je hakerski napad koštao 5 miliona dolara, kao i hiljade radnih sati.

Drugi član grupe Lapsus$, koji nije imenovan jer ima 17 godina, proglašen je krivim na istom suđenju. On je sarađivao s Kurtajem i drugim članovima grupe u hakovanju Nvidije i telekomunikacijske kompanije BT/EE u namjeri da ukradu podatke i traže otkupninu od 4 miliona dolara, koja na kraju nije isplaćena. Također, oni su krali novac direktno od pojedinaca sa njihovih novčanika za kriptovalute. Sedamnaestogodišnjag je osuđen na 18 mjeseci "rehabilitacije" pod strogim nadzorom, a dobio je i zabranu korištenja VPN-a na internetu.

On i Kurtaj su prvi osuđeni članovi pomenute hakerske grupe, ali se traga i za ostalima.