|

Australski sud produžio zabranu prodaje tablet kompjutera Galaxy

Australski sud produžio zabranu prodaje tablet kompjutera Galaxy
0
S
Sarajevo-x.com
2.12.2011. u 08:45
6
komentara
0

dijeljenja
Australski sud produžio zabranu prodaje tablet kompjutera Galaxy Foto: AP
Kompanija Apple je u petak dobila malu bitku u borbi sa rivalskom kompanijom Samsung, koja se vodi zbog pantenta. Najviši australski sud je orivremeno produžio zabranu prodaje Samsungovog tablet kompjutera Galaxy u ovo zemlji.
Kompanija Samsung očajnički traži rješenje kojim bi dobila dozvolu za prodaju Galaxyja u Australiji u vrijeme božićne kupovine. No, odluka Visokog suda se zabranjuje prodaja tableta barem do 9. decembra.

Apple je optužio Samsung za kopiranje iPada i iPhonea. U oktobru je federalni sudac naredio da Samsung obustavi prodaju uređaja. Samsung se požalio, a u srijedu je ta odluka poništena na Federalnom sudu, te je Samsungu dozvoljeno da prodaju nastavi u petak. No, zvaničnici Applea su reagovali i žalili se na ovu odluku Višem sudu, koji je u petak privremenom produžio zabranu prodaje, kako bi se razmotrili Appleovi argumenti.

Međunarodna borba između dvije kompanije je započela kada je Apple tužio Samsung u SAD-u u aprilu ove ggodine zbog kopiranja dizajna, interfejsa i pakovanja njihovih uređaja. Zvaničnici Applea smatraju da je Galaxy samo kopija iPhonea i iPada. Samsung je uzvratio tužbama zbog krađe patenta i njihove bežične tehnologije telekomunikacija.

Kompanije imaju sporove u deset zemalja. Sudovi u nekoliko zemalja, poput Njemačke i Holandije, presudili su u korist Applea.

"Nije slučajnost da novi Samsungovi uređaji izgledaju poptu iPhonea i iPada, od oblika hardvera, preko interfejsa, pa do pakovanja. Ova vrsta kopiranja je pogrešna, a mi želimo zaštiti Appleovo intelektualno vlasništvo kada druge kompanije kradu naše ideje", izjavila je glasnogovornica Applea Fiona Martin.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...