Finalna faza
17

Australski naučnici testiraju nove jeftinije i efikasnije solarne panele

Klix.ba
Iako je Australija gotovo uvijek okupana suncem, visoke cijene tradicionalnih solarnih krovova baziranih na silikonskim solarnim ćelijama sprečavaju ljude da ih kupuju. No, rješenje je na pomolu.

Australski tim naučnika testira jeftinije solarne panele, koje je moguće "isprintati", a koji koriste elektronsku tintu za provođenje električne energije. Oni se mogu printati mašinama, što znači da se mogu brzo razviti na velikim povšinama. To znači i da su prilično praktične, posebno u vrijeme nekih katastrofa.

"Ovo je potpuno drugačija tehnologija od tradicionalnih solarnih ćelija koje su smještene u teško i veliko staklo. Međutim, mi printamo plastični film čija debljina iznosi svega 0,1 milimetar", izjavio je vodeći naučnik Paul Dastoor.

On tvrdi da su njegovi solarni paneli efikasniji od tradicionalnih u uslovima niske svjetlosti.

Dastoor se nada da će kvadratni metar novih solarnih panela koštati oko 10 australskih dolara (oko 6,70 eura).

Trenutno se vrši posljednja faza testiranja.

"Postavili smo prvih 100 kvadratnih metara isprintanih solarnih panela na krovove, a sada testiramo njihovu izdržljivost u stvarnim vremenskim uvjetima.", dodao je naučnik.

Solarni paneli se prave od istog materijala kao i flaše za Coca Colu, tako da se mogu reciklirati. Javnosti će biti predstavljeni sljedeće sedmice.