Poznate su cijene
4

Asus ROG Phone 7 i 7 Ultimate podižu standarde mobilnog gaminga

D. B.
Asus je zvanično predstavio svoja dva nova gaming mobitela, a to su ROG Phone 7 i ROG Phone 7 Ultimate.

Oba smartphonea pokreće Qualcommov Snapdragon 8 Gen 2 procesor uparen s do 16 GB LPDDR5X (8.533Hz) RAM-a i do 512 GB UFS 4.0 interne memorije.

Za one koji se pitaju po čemu je model Ultimate bolji od standardnog, evo odgovora. "Tajna" je u AeroActive portalu, koji se otvara i omogućava direktan ulazak zraka u ugrađenu komoru za isparavanje, a uređaj ima i ROG Vision ekran na stražnjem dijelu.

Asus s novim flagshipima donosi velika poboljšanja gaming performansi, GameCool 7 sistem hlađenja je veći i bolji, ima sloj borovog nitrida, dvostruke grafitne ploče s kombinovanom površinom od 16.000 mm2 koje omogućavaju poboljšanje za 10 posto kada je riječ o termičkoj efikasnosti, a tu je i parna komora brzog ciklusa. Pomenuti Snapdragon 8 Gen 2 procesor osigurava poboljšanje efikasnosti od 15 posto.

Sve navedeno u kombinaciji s Asusovim X Modeom i novim AeroActive Colerom 7 bit će dio paketa Ultimate, a kupci će za svoj novac dobiti stabilne gaming performanse kojima ne može parirati nijedan drugi mobitel. Asus ROG Phone 7 Ultimate će otvoriti svoj AeroActive portal kada se AeroActive Cooler 7 poveže, tako da će rezultat biti još bolje hlađenje. Zvanični laboratorijski testovi su pokazali da se mobitel "jedva" i ugrije čak i nakon sat vremena ekstremnog opterećenja.

AeroActve Cooler 7 ima i ugrađeni subwoofer sa zvučnikom koji nakon uparivanja sa stereo zvučnicima ROG Phonea 7 pruža 2.1 audio s jačim basom. Sam hladnjak baš kao i mobiteli posjeduje 3,5 mm utor za slušalice.

ROG Phone 7 dvojac dolazi s poznatim AirTrigger ultrasoničnim ramenim kontrolama te podržavaju Dual Action, Press and Lift i Gyroscpoe Aiming funkcije. X-axis linearni vibracijski motor osigurava vibracije koje pružaju realističan haptički feedback na dugmadima na ekranu. Određene igre će imati realističnije refleksije na vodi i metalnim površinama.

ROG Phone 7 dolazi sa 6,78-inčnim Samsungovim AMOLED ekranom rezolucije 2.448 x 1.080 piksela s maksimalnom svjetlinom od 1.500 nita. Panel podržava varijabilnu frekvenciju osvježavanja do 165Hz, dok touch sampling iznosi 720Hz.

Uređaj napaja baterija kapaciteta 6.000 mAh podijeljena u dva jednaka dijela kako bi se poboljšalo hlađenje, a podržava 65W punjenje.

Asus je zadržao poznati sistem kamera. Nazad je glavna IMX766 kamera od 50 MP, kao i ultraširoka od 13 te makro kamera od 5 MP, dok se naprijed nalazi OmniVision OV32C Quad-Bayer senzor od 32 MP.

Dimenzije modela ROG Phone 7 iznose 173 x 77 x 10,4 mm, a težak je 239 grama. Standardni model dolazi u Phantom crnoj i Storm bijeloj, a Ultimate samo u Storm bijeloj boji. Oba uređaja posjeduju IP54 certifikat.

Prednarudžbe u Evropi su otvorene na Asusovoj online prodavnici, osnovni model košta najmanje 999 eura i ne dolazi s AeroActive Coolerom u kutiji (kupuje se odvojeno za 110 eura), dok je ROG Phone 7 Ultimate potrebno izdvojiti 1.399 eura, ali s uključenim hladnjakom.

Vezani članci