Poznate su i cijene
3

Asus otkrio detalje o ručnoj konzoli ROG Ally, u prodaji od juna

D. B.
Kompanija Asus je konačno otkrila punu listu specifikacija svoje ručne igraće konzole ROG Ally.

Konzolu pokreće AMD Zen4 procesor te ona predstavlja direktnog rivala Valveovom Steam Decku nudeći impesivni paket za gaming u pokretu.

ROG Ally posjeduje 7-inčni IPS LCD ekran FHD rezolucije, formata 16:9 i frekvencije osvježavanja od 120Hz. Maksimalna svjetlina iznosi 500 nita, a ekran je zaštićen Gorilla Glass Victus staklom. Iz Asusa navode da vrijeme reakcije iznosi 7 ms, kao i da pokriva 100 posto sRGB spektra boja.

ROG Ally je dostupan s dvije verzije procesora, AMD-ovim novim Ryzen Z1 i Ryzen Z1 Extreme procesorom. Z1 ima 6-jezgreni Zen 4 CPU s 12 threadova dok je GPU strana pokrivena s četiri RDNA 3 jezgra. Z1 Extreme ima osmojezgreni Zen 4 CPU sa 16 threadova i 12 RDNA 3 GPU jezgra s 24 MB cache memorije.

U slučaju većih zahtjeva, konzola se može spojiti s eksternom GPU jedinicom koja podržava ROG XG Mobile, a koji sadrži GeForce RTX 4090 Laptop GPU.

Oba modela imaju 16 GB LPDDR5 dual-channel memorije i 256/512 GB PCIe 4.0 M.2 SSD-a veličine 2230. Kupci će dobiti i 40Wh bateriju, a iz Asusa tvrde da će trajati do dva sata u slučaju igranja "teških" naslova u 15W performance modu. Asus je dodao i dva ventilatora te bakrenu toplotnu cijev za bolje hlađenje. Konzola se prodaje sa 65W PD punjačem.

Konzola ROG Ally ima aluminijski okvir i teška je 608 grama, a imenzije iznose 280 x 111 x 21,2 mm. Pokreće Windows 11 Home operativni sistem s posebnim izdanjem Asus Armoury Crate softvera. Moguće je koristiti Xbox Game Pass, koji je besplatan u prva tri mjeseca. Također, mogu se pokrenuti i igre drugih većih launchera i game streaming servisa.

Konzola ima dvije analogne palice s kapacitivnim dodirom i RGB osvjetljenjem, D-pad, A, B, X, Y dugmad, lijeve i desne Hall Effect okidače i bumpere, kao i dva grip dugmeta nazad koja se mogu programirati. Kontrole su poredane s bočnih strana ekrana. Asus je omogućio 6-osnu žiroskopsku podršku.

Konzola posjeduje kombinovani Type-C port s USB 3.2 Gen2 podrškom, kao i port za povezivanje eksternih GPU jedinica, a tu je i microSD slot koji podržava i UHS-II kartice. Dio konzole je i kombinovani džek za slušalice i mikrofon. Za zvuk se brinu stereo zvučnici s Dolby Atmos i Hi-Rs Audio podrškom, a uređaj podržava Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2 povezivost.

Ryzen Z1 verzija sa 12 GB RAM-a i 256 GB memorije u SAD-u košta 600 dolara. Bolji Z1 Extreme model ima početnu cijenu od 700 dolara,, odnosno 800 eura te dolazi sa 16 GB RAM-a i 512 GB memorije. Z1 Extreme verzija se može naručiti, dok isporuka i prodaja počinju u junu.

Vezani članci