Tehnologija
65

Appleovi iPhone 6S i iPhone 6S Plus u prodaji u BiH od 9. oktobra

Klix.ba
Novi Appleovi uređaji iPhone 6S i iPhone 6S Plus će od 9. oktobra biti dostupni kupcima u više od 40 zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Kompanija Apple je saopćila da je od prodala više od 13 miliona novih iPhonea, odnosno modela 6S i 6S Plus, što je novi rekord postavljen nakon samo tri dana prodaje.

"Prodaja iPhonea 6S i iPhonea 6S Plus je fenomenalna i oborila je sve prethodne prodajne rekorde tokom prvog vikenda u Appleovoj historiji. Reakcije kupaca su nevjerovatne, oduševljeni su 3D Touchom i opcijom Live Photos. Jedva čekamo da iPhone 6S i iPhone 6S Plus budu dostupni i u mnogim drugim zemljama od 9. oktobra", izjavio je direktor Applea Tim Cook.

Applevoi iPhone 6S i iPhone 6 Plus donose novu dimenziju iPhoneovog revolucionarnog Multi-Touch interfejsa zahvaljujući 3D Touchu, koji detektuje koliko snažno korisnik pritisne ekran, što mu omogućava da obalja bitne radnje brže i jednostavnije.

Novi iPhonei posjeduju Live Photos opciju, koja "oživljava" fotografije transformišući ih u "žive" nezaboravne uspomene. Novi iPhone posjeduje stražnju kameru iSight od 12 megapiksela, prednju FaceTime HD kameru od 5 megapiksela te Retina Flash bljeskalicu, kao i Appleov A9 procesor, koji je najnapredniji ikada ugrađen u jedan smartphone. Ovaj procesor omogućava bolje performanse i štedi bateriju.

Appleovi iPhone 6S i iPhone 6S Plus su napravljeni od najčvršćeg stakla na tržištu i aluminija serije 7000, materijala koji se koristi u avioindustriji.

Novi iPhonei koriste iOS 9, najnapredniji mobilni operativni sistem na svijetu, koji čini uređaje "pametnijim, proaktivnim i moćnim", a poboljšan je i virtuelni asistent Siri. Privatnost korisnika je vrhunski zaštićena. Aplikacije su također unaprijeđene, aplikacija Notes je redizajnirana, a poboljšana je i aplikacija Maps. Tu je i potpuno nova aplikacija News, koja nudi sjajno iskustvo čitanja vijesti i informisanja. Treba reći da je iOS 9 veoma stabilan i siguram, kao i da zauzima manje prostora od prethodnika.

Zainteresirani mogu pomoću Apple Store aplikacije ili posjetom stranice Apple.com saznati više o uređajima, mogućnostima kupovine i datumima isporuke. Svakom kupcu koji kuši iPhone u Appleovoj prodavnici će biti ponuđena besplatna usluga Personal Setup, koja predstavlja upoznavanje sa funkcijama iPhonea. Kupci se mogu informisati i o iOS-u 9 kroz besplatne radionice u Appleovim prodavnicama širom svijeta.

Novi iPhonei će od 9. oktobra biti dostupni u BiH, Austriji, Andori, Belgiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Grenlandu, Mađarskoj, Islandu, Irskoj, Ostrvu Man, Italiji, Latviji, Lihtenštajnu, Litvaniji, Luksemburgu, Maldivima, Meksiku, Monaku, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Švicarskoj i Tajvanu, a dan kasnije će prodaja početi u Bahreinu, Jordanu, Kuvajtu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U petak 16. oktobra počinje prodaja u Indiji, Maleziji i u Turskoj, a do kraja godine će se iPhone 6S i iPhone 6S Plus će se prodavati u ukupno 130 zemalja širom svijeta.