Na tržištu do kraja godine?
3

Appleov TV uređaj će biti nazvan iPanel

Klix.ba
Appleov dugoočekivani uređaj, koji bi trebao unijeti revoluciju u televizijsku industriju, će biti nazvan iPanel i mogao bi se na tržištu pojaviti ove godine, smatraju analitičari.

Prema prethodnim izvještajima, Appleov TV sa internet-konekcijom je trebao biti nazvan iTV. No, analitičar Peter Misek iz kompanije Jefferies smatra da će se zvati iPanel i bit će namijenjen uživanju za vrijeme gledanja TV-a u dnevnom boravku, igranju igara i slično.

Mijenjanje imena je dio napora da se izbjegnu mogući problemi sa britanskim emiterom ITV-om, nakon što su zvaničnic i ove kompanije pisali Appleu da promijeni ime svog uređaja.

Prethodni izvještaji su govorili da bi Appleov TV uređaj mogao biti dostupan na tržištu od 2013. godine, ali je moguće da će se to dogoditi i prije kraja ove godine.

Analitičar Peter Misek smatra da će Appleov iPanel koštati između 700 i 800 dolara. On je rekao da dobavljači iz Azije već dostavljaju potrebne komponente. Misek vjeruje da će proizvodnja početi u maju ili junu, a da će se uređaj na tržištu pojaviti u četvrtom kvartalu ove godine.

Od Applea se očekuje da ove godine predstavi i novu generaciju iPhonea.