Tehnologija
47

Appleov novi iPhone će podržavati bežično punjenje

Klix.ba
Kompanija Apple bi konačno trebala ispraviti jednu od stvari koje mnogi zamjere njenim smartphoneima, a to je nedostatak bežičnog punjenja.

Apple bi tehnologiju bežičnog punjenja trebao uvesti dolaskom novog iPhonea 8. Glasine o tome kruže već godinama, no analitičak kompanije KGI Securities Ming-Chi Kup tvrdi da će kompanija iz Cupertina ove godine predstaviti tri nova iPhonea bez kabla za punjenje.

Apple Watch već podržava magnetni kabl koji bezičnim putem puni ovaj smartwatch, dok iPhone nikad nije imao ovu mogućnost.

Iako se čini korakom naprijed, bezična tehnologija se ranije pokazala problematičnom, jer je baterijama trebalo više vremena za punjenje. Ipak, mnogi se nadaju da će Apple riješiti ovaj problem te da će se iPhone moći puniti čak iako je udaljen od izvora energije.

Ako planovi uspiju, tehnologija će postaviti nove standarde na tržištu. Appleov iPhone 8 će imati znatno drugačiji dizajn kako bi se spriječilo pregrijavanje, jer bežično punjenje povećava unutrašnju temperaturu smartphonea.

Novi 3D Touch modul bi mogao biti skuplji za 5 dolara za Apple po smartphoneu, a već se spekuliše da će iPhone 8 koštati više od 1.000 dolara.